Connect with us

BiH

Krijumčare kurbane na granici sa Srbijom?!

Avatar

Published

on

Uoči velikog muslimanskog blagdana Kurban-bajrama pojačan je inspekcijski nadzor u većem dijelu Federacije BiH kako bi se spriječila zloupotreba životinja koje nisu bile podvrgnute obaveznim mjerama zdravstvene zaštite.

Veterinarske inspekcije već u prvim danima pojačanog nadzora oduzele su 34 ovce, kod kojih je, nakon obavljenog pregleda, u dva slučaja ustanovljena bruceloza.

 Pojava bruceloze

Zaražene životinje su eutanazirane i neškodljivo uklonjene. Iz istog razloga uklonjeno je i 12 goveda pozitivnih na brucelozu.

Inspektori će kontinuirano nastaviti s radom na terenu, ali u rješavanje ovog problema morat će se uključiti i drugi državni organi, prije svih Granična policija BiH, jer je, prema našim saznanjima, posljednjih dana intenzivirano krijumčarenje životinja preko rijeke Drine u rejonu Skelana.

– Prizor s fotografije nama je svakodnevica. Usred dana moguće je vidjeti kako s jedne na drugu stranu Drine, odnosno iz Srbije u BiH, prebacuju cijela stada ovaca. Nikoga nismo vidjeli da je intervenirao – rekao nam je očevidac krijumčarenja životinja preko rijeke Drine.

Bez pregleda

Inspektori bi trebali obaviti kontrolu svih grla koji na legalan ili nelegalan način uđu u BiH, ali se prokrijumčarena stoka nepoznatim putevima odvodi i isporučuje krajnjim korisnicima bez ikakvih pregleda.

Glavni veterinarski inspektor u Kantonu Sarajevo Selmir Velić apelirao je na građane, pogotovo vjernike koji kupuju kurbane, da ne kupuju ovce za koje nema odgovarajuće potvrde nadležnih veterinarskih stanica, kao jedinog dokumenta kojim se potvrđuje zdravstveni status životinja.

Kontrolirano 85 farmi u Sarajevu 

U Kantonu Sarajevo ovih dana kontrolirano je 85 farmi i 51 vozilo u kojem su prevožene životinje, dok preciznijih podataka o drugim dijelovima FBiH i inspekcijskim kontrolama trenutno nema.

– Potvrda važi deset dana od dana izdavanja, odnosno od dana produženja valjanosti. Zbog visokih temperatura potrebno je osigurati i odgovarajuće uvjete u pogledu temperature, higijenske manipulacije životinjama i mesom nakon klanja, kao i hlađenje tokom čuvanja i prijevoza kurbanskog mesa – upozorio je Velić.

 

 

(avaz)

Objava Krijumčare kurbane na granici sa Srbijom?! pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement