11.1 C
Jajce
Nedjelja, 17 listopada, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

Kriza u Austriji, Kurca u utorak čeka izglasavanje nepovjerenja

Uprkos činjenici da se austrijski kancelar Sebastian Kurc u utorak suočava s izglasavanjem nepovjerenja, njegovi koalicijski partneri, Zeleni, i dalje nastoje osigurati podršku za proračun.

Uprkos krizi radi koje bi mogla pasti vlada, “ništa ne stoji na putu za donošenje proračuna”, rekao je vicekancelar i čelnik Zelene stranke Verner Kogler u subotu.

Važni projekti poput širenja javnog prijevoza, finansiranja dodatnih mjesta u vrtićima, digitalizacije škola i nabave cjepiva protiv koronavirusa ovise o proračunu, rekao je Kogler.

“Imamo odgovornost pa idemo to riješiti”, dodao je.

U utorak glasanje o nepovjerenju Kurcu

U utorak će se na posebnoj sjednici parlamenta glasati o nepovjerenju kancelaru Kurcu. Kurcov ured istražuje se zbog financijskih malverzacija, ali Kurc odbacuje optužbe i odbija odstupiti.

No, Kurc bi u utorak mogao biti izbačen iz ureda. Čak i Zeleni, njegovi koalicijski partneri, smatraju da 35-godišnji kancelar ne bi trebao ostati na dužnosti i traže njegovu ostavku.

Sve oči sada su uprte u austrijske socijaldemokrate. Vjeruje se da razmatraju pregovore o koaliciji s još tri stranke, uključujući kontroverznu desničarsku Slobodarsku stranku Austrije (FPOe).

Da bi se to dogodilo, socijaldemokrati trebaju poništiti svoju javnu obvezu po kojoj ne rade s FPOe-om na saveznoj razini.

Već se slažu potencijalne nove koalicije ako Kurc bude morao odstupiti

Čini se da je čelnica socijaldemokrata Pamela Rendi-Vagner signalizirala tu opciju kad je za državnu televiziju ORF rekla da “izvanredne situacije zahtijevaju izvanredne mjere”.

Rendi-Vagner opisala je savez četiri stranke – socijaldemokrata, Zelenih, liberalne stranke NEOS i Slobodarske stranke Austrije kao “malo vjerovatan, ali moguć”.

Čelnik FPOe Herbert Kikl, glasni protivnik cijepljenja protiv koronavirusa, zasigurno neće postati ministar zdravstva, rekla je Rendi-Vagner, dodajući da će biti spremna postati kancelarka ako Kurc bude smijenjen.

Ostale austrijske političke stranke takođe vode pregovore o potencijalnim alternativnim koalicijama kako bi se izbjeglo održavanje prijevremenih izbora.

Za šta je Kurc optužen?

Austrijski kancelar Sebastian Kurc i njegovi najbliži suradnici osumnjičeni su da su novcem poreznih obveznika plaćali medijima da objavljuju pozitivne članke o Kurcu i njegovoj stranci, objavili su u srijedu tužitelji.

Pozadina krize je istraga koju je državno tužilaštvo za gospodarski kriminal pokrenulo protiv Kurca i još nekoliko istaknutih članova OeVP-a. Tereti ih se da su još 2017. pronevjerili porezni novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka. Austrijski kancelar je odbacio optužbe.

Protiv Kurca se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibica skandala u jeku kojeg je u proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurc je odbacio optužbu da je kriv.

 

(HINA)

The post Kriza u Austriji, Kurca u utorak čeka izglasavanje nepovjerenja appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Fonseca o ostavljanju Džeke na klupi protiv Verone: Bila je ovo teška sedmica za njega

Jajce Online

Protiv Italije ga posmatrali skauti: Adnan Kovačević na meti slavnog t…

Jajce Online

Novi produžetak ugovora na Koševu: Dušan Hodžić ostaje u FK Sarajevo d…

Jajce Online