Connect with us

BiH

Krizni štab HNŽ: Virus ulazi u zdravstveni sistem

Avatar

Published

on

Krizni štab HNŽ: Virus ulazi u zdravstveni sistem

Tokom protekla 24h testirano je 118 uzoraka u SKB Mostar, pozitivnih je 9. Od toga u Čitluku osam i u Mostaru 1 slučaj. Devet bolesnika je na respiratoru, a 10 je na oksigenoj terapiji.

[embedded content]

Infektolog SKB Mostar Siniša Skočibabić istakao je da je u Kovid bolnici u izolacioni blok broj 2 izmještena pacijentkinja koja je primljena 30.marta u bolnicu i bila na respiratoru do sad. Juče je izmještena na blok sa lakšim pacijentima. Na kisiku je i doktori se nadaju njenom skorom oporavku.

Prosječna dob pozitivnih bolesnika u HNŽ je 59 godina života. Najmlađi pacijent je 2018. godište.

Skočibabić se zahvalio svim zdravstvenim radnicima, posebno ljekarima u Domovima zdravlja koji idu na teren pacijentima koji osjete simptome.

Epidemiološko stanje što se tiče HNŽ za sada je nepromijenjeno, no virus ugrožava zdravstveni sistem. Iz DZ Čitluk su odeđena dva radnika za samoizolaciju, a iz DZ Čapljina 4. Iz SKB Mostar stanje je ovakvo: do kraja marta, 36 radnika SKB je bilo u samoizolaciji, od čega su dva pozitivna. Od početka aprila, 31 radnika je u samoizolaciji, od čega 11 pozitivnih.

Od vikenda su šest novih pozitivnih zdravstvenih radnika u SKB Mostar.

SKB Mostar, što se tiče zaštitne opreme i testova, svake sedmice dobija nove količine koje za sada zadovoljavaju potrebe ove bolnice. Testova ima dovoljno, već je objavljeno da je 30.000 testova određeno za SKB Mostar, a očekuju se i novi kontingenti testova.

Sedam radnika MUP-a HNŽ je u samoizolaciji, pozitivnih policajaca na Kovid 19 nema.

Kamp Rodoč, mostarski izolatorij, počeo je s radom. Trenutno se u njemu nalaze tri bolesnika. Svi su pod zdravstvenim nadzorom i dobro se osjećaju. Bolesnici sa blažom kliničkom slikom i oni koji ne mogu da se izoluju u kućnim uslovima biće ovdje smješteni.

bhrt.ba

Objava Krizni štab HNŽ: Virus ulazi u zdravstveni sistem pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement