Connect with us

BiH

Krizni štab KS-a: Ne preporučujemo brze testove koje vrše privatnici, upitna im je tačnost

Avatar

Published

on

Krizni štab KS-a: Ne preporučujemo brze testove koje vrše privatnici, upitna im je tačnostKrizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, izrazio je stav kojim se ne preporučuju testiranja brzim testovima stanovnika Kantona Sarajevo na prisustvo antitijela u krvi na koronavirus, a koja se vrše u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, izrazio je stav kojim se ne preporučuju testiranja brzim testovima stanovnika Kantona Sarajevo na prisustvo antitijela u krvi na koronavirus, a koja se vrše u privatnim zdravstvenim ustanovama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Ovakva testiranja, vrlo upitne tačnosti, koja se u našem zdravstvenom sistemu nigdje ne evidentiraju, niti se nad njihovim provođenjem vrši obavezni institucionalni epidemiološki nadzor, mogu dati iskrivljenu sliku trenutne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a time i u cijeloj Bosni i Hercegovini“, stav je Kriznog štaba MZ KS.

Testiranja molekularnom metodom – PCR je zlatni standard u dijagnostici infekcije koronavirusom SARS-CoV-2 i jedino se provode na osnovu uputnice nadležnih zdravstvenih ustanova u ovlaštenim laboratorijama javno-zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo.

Brzi testovi na prisustvo antitijela u krvi, nedovoljne pouzdanosti, mogu dati “lažnu sliku“ i time biti ključni argument stanovništvu Kantona Sarajevo da, bez stava i preporuka ovog stručnog tijela, prestanu provoditi sve ranije propisane javno-zdravstvene mjere, a čija primjena je u prethodnom periodu uspjela zadržati linearni rast zaraženosti koronavirusom, te ga svele na trenutno minimalni broj.

Serološka testiranja na prisustvo antitijela u privatnim laboratorijama su pravo svakog građanina, ali isti mogu služiti samo za ličnu upotrebu i nemaju javno-zdravstveni značaj.

U narednom periodu relevantnim metodama seroloških testiranja utvrdit će se prisustvo antitijela u krvi, a samim tim i stepen cirkulacije koronavirusom SARS-CoV-2 među našim stanovništvom, a provodit će se u okviru javnog zdravstva.

Klix.ba

Objava Krizni štab KS-a: Ne preporučujemo brze testove koje vrše privatnici, upitna im je tačnost pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement