22.1 C
Jajce
Petak, 24 rujna, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

Krizni štab KS upozorava: Moglo bi doći do kolapsa zdravstvenog sistema

Zbog naglog povećanja broja zaraženih SARS-Cov 2 virusom, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom upozorava na neophodnost poštivanja svih propisanih epidemioloških i zdravstvenih mjera, inače bi moglo doći do kolapsa zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo.

Krizni štab uputio je poziv stanovnicima Kantona Sarajevo da potpuno i maksimalno odgovorno poštuju sve mjere propisane naredbama od 15. oktobra.

S obzirom da epidemiološki nadzori govore da je došlo do ubrzane lokalne transmisije virusa, Krizni štab naglašava nužnost poštivanja mjere o obaveznom nošenju zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Isto tako, podsjećaju na obavezu za sva pravna i fizička lica da donesu krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19, kako bi umanjili širenje zaraze među svojim uposlenicima.

“Važna zdravstvena mjera koju je neophodno provoditi, a sve u cilju prekidanja puta infekcije, je da osobe kod kojih se jave bilo kakvi respiratorni simptomi ili su imali kontakt sa osobama koje su potvrđeno COVID-19 pozitivne obavezno ostanu kod svojih kuća, te kontaktiraju svoje porodične ljekare i slijede njihove upute u liječenju“, ističu u Kriznom štabu.

Upućuju i poziv svim političkim akterima da svoje predizborne aktivnosti obavezno kreiraju u skladu sa datim preporukama.

Cilj je što prije prepoznati infekciju, izolovati zaražene, ograničiti kontakte, prekidati lance zaraze. Stanovnicima se sugeriše da izbjegavaju mjesta većih okupljanja. Pozivaju ih i da budu maksimalno oprezni, kako bi spriječili i preduprijedili infekciju.

Krizni štab upozorava javnost, stanovništvo i sve nivoe vlasti da bi, ukoliko se nastavi sa povećanjem broja zaraženih ovim tempom, kao i sa nepoštivanjem propisanih epidemioloških i zdravstvenih mjera, preporuka i naredbi, moglo doći do kolapsa zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo.

Naredbe i preporuke se donose u skladu sa naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, usklađujući ih sa protokolima Svjetske zdravstvene organizacije, konstantno prateći kretanje pandemije Covid-19 u Kantonu Sarajevo, Federaciji BiH, BiH, ali i u regionu i svijetu. Prateći epidemiološku situaciju, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo predlagat će nove javno-zdravstvene mjere, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

bhrt.ba

Objava Krizni štab KS upozorava: Moglo bi doći do kolapsa zdravstvenog sistema pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Djelimično potvrđena optužnica u premetu “Marko Pandža i drugi”

Jajce Online

Jajački ‘Kumite’ osvojio 6 medalja u G. Vakufu

Jajce Online

Turisti dolaze u BiH iako ih upozoravaju na terorizam i mine

Jajce Online