Connect with us

BiH

Krizni štab ZDK: Zaraženi koronavirusom su sve vrijeme bili u izolacij…

Avatar

Published

on

Krizni štab ZDK: Zaraženi koronavirusom su sve vrijeme bili u izolacij...

Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona informisao je javnost da je kod dva nova slučaja zaražena koronavirusom razvoj situacije bio očekivan, da se radi o osobama starosti 19 i 26 godina te da nisu bili na javnim skupovima.

Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona informisao je javnost da je kod dva nova slučaja zaražena koronavirusom razvoj situacije bio očekivan, da se radi o osobama starosti 19 i 26 godina te da nisu bili na javnim skupovima.

“Infekcija je laboratorijski dijagnostikovana kod ženske osobe u dobi od 19 godina i muške osobe u dobi od 26 godina. Budući da nema kliničkih manifestacija bolesti, osoba kod koje nije potvrđena infekcija novim koronavirusom ostaje u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom, dok će osobe kod kojih je potvrđena infekcija novim koronavirusom biti upućene u Izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, a o daljem postupanju će se odlučiti naknadno”, saopćili su iz Kriznog štaba ZDK.

Dodali su da se s obzirom na epidemiološke podatke, očekivao ovakav razvoj događaja, odnosno da će i ove dvije osobe biti pozitivne.

“Sva tri pozitivna slučaja na novi koronavirus (Covid-19) mogu se smatrati uvezenim (importovanim) slučajevima te se može konstatovati da nije bilo prenosa bolesti unutar BiH, a povezano sa ovim slučajevima. Podsjećamo da je 09.marta 2020. godine laboratorijskim testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđen prvi slučaj infekcije koronavirusom u Federaciji BiH. Radi se o ženskoj osobi u dobi 51 godina iz Zenice, koja se vratila iz posjete rodbini u Italiji (Lombardija). Vratili su se u četvrtak naveče (05.03.2020.). Iz Italije su putovali privatnim autom i nisu nigdje tokom puta kontaktirali sa drugim osobama, kao i nakon povratka u Zenicu”, stoji u saopćenju.

Skrenuli su pažnju i na netačne informacije u javnosti.

“Želimo skrenuti pažnju da sve tri ove osobe koje su sada pozitivne na koronavirus nisu bile ni na kakvim skupovima većeg broja ljudi, nego su sve vrijeme bile u izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom”, zaključili su u Kriznom štabu ZDK.

Klix.ba

Objava Krizni štab ZDK: Zaraženi koronavirusom su sve vrijeme bili u izolaciji, nisu imali kontakt s drugima pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement