Connect with us

Jajce

Kroz predstavu o Esmi sultaniji možemo naučiti kako se do rješenja pro…

Avatar

Published

on

Nakon slikovnice koju je napisala naša sugrađanka Aida Začiragić, legenda o Esmi sultaniji bit će prenesena i na daske koje život znače.

Naime, predstavu je, na inicijativu Asocijacije žena MIZ Jajce “Esma sultanija”, i uz podršku MIZ Jajce, pripremila grupa mladih glumaca amatera i entuzijasta našeg grada, dok tekst i režiju potpisuje naša mlada pjesnikinja Adelisa Begić.

U okviru ovogodišnjih Dana Esme sultanije, 25. avgusta obilježit će premijera ove predstave koja će biti izvedena u pozorišnoj sali Doma kulture Jajce u 14 sati.

U nastavku procčtajte kratki intervju sa Adelisom Begić.

Kako si došla na ideju da napraviš predstavu o Esmi sultaniji?

-Ideja je nastala prije otprilike godinu dana. Nastavnica Mirela Duranović Humić i predsjednica Asocijacije Žena “Esma Sultanija” je predložila da za “Dane Esme sultanije” koji sačinjavaju višednevne manifestacije “Žena, porodica i zajednica” pokušam napisati predstavu na osnovu kratke legende, a ja sam se rado uhvatila u koštac s nečim što do sad još nisam radila. Naime, svi vrlo dobro znamo da džamija koja krasi centar naše male čaršije nosi naziv “Esma sultanija”, ali malo ko zna kako je džamija sagrađena i pravu istinu o njoj. Mi smo se kroz ovu predstavu dotakli toga iz želje da mladi iz ovog grada nešto znaju o njemu i o ljepotama koje ga krase. Žalosno je što se mnogo zna o velikim državama svijeta, a malo toga o mjestu u kojem živimo.

Možete li nam otkriti neke detalje o samoj predstavi?

-Predstava “Esma sultanija” se temelji na istinitom događaju. Govori o Esmi sultaniji ženi velikog vezira Mehmed-paše Muhsinovića koja se naglo razbolijeva, a za svoje ozdravljenje daje u hair da se sagradi džamija i dvije ćuprije u mjestu gdje se dvije rijeke spajaju u jednu, a za to mjesto je odabrano Jajce. Treba napomenuti da do sada nije napisano niti jedno djelo o Esmi sultaniji na ovakav način, te da svi koji su u mogućnosti treba da dođu i upoznaju se s onim pored čega svakodnevno prolaze.

Priča o Esmi je jedinstvena. Kako bi izgledala njena priča kad bi je smjestili u ovo današnje naše vrijeme življenja. Da li bi dobila tu svoju dimenziju?

-Priča u današnjem vremenu življenja zasigurno ne bi imala ni 10 posto čari,ljepote i iskrenosti kao što je imala u vremenu u kojem je nastala. Priča o Esmi, njenoj bolesti, te odluci da u hair sagradi džamiju i dvije ćuprije zaista oduzima dah, a džamija čak i danas svjedoči njenoj iskrenosti i postojanju. U scenama ove predstave moći ćemo naučiti kako se do rješenja problema ne dolazi lahko, te kako nam je ponekad to rješenje pred nosom,a mi ne uspijevamo da ga vidimo.

Možete li nam reci nešto vise o samim ulogama?

-U ovoj predstavi glume mladi,talentirani glumci amateri koji će s velikom predanošću i radom iznijeti ovu predstavu na najljepši, najrealniji i najprofesionalniji način. Oni su već odavno u svojim ulogama te im vrijedno i ozbiljno pristupaju. Ostale detalje će gledaoci sami moći vidjeti i ocijeniti na premijeri predstave. Predstava se sastoji od 7 likova. Glavni lik je Esma sultanija, a uz nju njen muž koji je neizmjerno voli i pokušava na sve načine da joj pronađe lijek Mehmed-paša Muhsinović. Halima kao vjerna i odana sluškinja svojoj sultaniji na kraju tumači san te gatara koja se pojavljuje da bi Esmi gledala u dlan. Osim ovih likova imamo i Uvejsa i Turhana, dva trgovca na tržnici koji nam otkrivaju kakvo je stanje u carstvu,a pridružuje im se i Nasuh efendija.

 

 

 

(Jajce Online)

 

 Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement