11.2 C
Jajce
Srijeda, 29 ožujka, 2023
Svijet

Kurti: Srbija bježi od potpisivanja sporazuma, ali priznanje Kosova je de fakto

Nakon 12 sati pregovora premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, saopšteno je da se Sporazum i Aneks za njegovu primjenu smatraju odobrenim. Međutim, obojica lidera ističu da ništa nije potpisano.

Kurti je rekao da je Srbija, kao i 27. februara, i danas u Ohridu izbjegla potpisivanje aneksa za primjenu sporazuma. Međutim, Kurti je rekao da postoji javni dogovor između strana. On je postignuti sporazum opisao kao de fakto priznanje.”Došli smo u Ohrid da potpišemo osnovni sporazum sa aneksom implementacije. Postigli smo javnu saglasnost o aneksu koji će voditi implementaciju osnovnog sporazuma. Druga strana, kao i na posljednjem sastanku u Briselu 27. februara, bježi od potpisivanja. Sada sa aneksom. Na EU je da pronađe mehanizam da status ovog sporazuma da on bude pravno obavezujući. Osnovni dogovor je de fakto uzajamno priznanje. Naravno, tu ima mnogo drugih stvari. Ali danas možemo reći da imamo i implementacioni aneks”, rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da će se države baviti i pitanjima prošlosti, nazvavši pitanje nestalih hitnim.

On je prokomentarisao i pitanje člana 7, koji će, prema riječima posrednika Josepa Borrella, odmah početi da se primjenjuje. Ovaj član govori o “samoupravljanju srpske zajednice”.

“U ovom aspektu postoji pasus koji govori o adekvatnom nivou samoupravljanja nesrpske većinske zajednice i naravno da ćemo se rukovoditi najvišim standardima kako Srbi na Kosovu ne bi imali bilo kakve povrede, diskriminacije, ne zaboravljajući da je Ahtisarijev prijedlog stvorio ogroman prostor i mogućnosti da uživaju svoja prava i zadovolje svoje potrebe”, rekao je Kurti.

 

Povodom formalizacije Srpske Pravoslavne Crkve, premijer Kurti je rekao da je otvoren za dijalog sa njenim liderima.

“Što se tiče Srpske Pravoslavne Crkve, naravno, kao pitanje, to postoji u osnovnom dogovoru i ono što sam rekao na ovom sastanku je da sam zainteresovan da vodim otvoren, iskren razgovor o svim temama o kojima žele da razgovaraju sa mnom kao premijerom Kosova. Ni predsjednik Srbije nije patrijarh, niti je patrijarh Srpske pravoslavne crkve predsjednik. S obzirom na to da je Srbija sekularna država, smatram da bi Vlada, ja kao predsjednik Vlade, ministar kulture, koji u svom resoru ima kulturnu baštinu i pitanje vjerskih sloboda, moramo direktno da se angažujemo sa poglavarima, prvosveštenicima Srpske pravoslavne crkve jer nas interesuje da se ničija prava ne krše. Imamo zakon o vjerskim i nasljednim slobodama za posebna područja i za historijsko područje Prizrena”, rekao je Kurti.

klix.ba

Povezane vijesti

Novinari iz Hrvatske ušli u trgovinu kod Metkovića i izašli u BiH, bez ikakve kontrole

Web Portali

Broj mrtvih u Turskoj premašio 8500. U Siriji preko 2600 mrtvih

Glavni Urednik

Najsretnije zemlje u 2023. godini: BiH gotovo najgora u regiji

Glavni Urednik