Connect with us

BiH

Kvadrat u novogradnji košta do 2.000 KM: Najčešći kupci mladi bračni p…

Avatar

Published

onNa području Bijeljine u poslijeratnim godinama izgrađeno je nekoliko hiljada novih stanova. U odnosu na vrijeme od prije desetak godina, kada su cijene stanova iznosile od 1.100 do 1.200 KM po kvadratnom metru, novoizgrađeni stanovi već sada koštaju od 1.400 do 2.000 KM, zavisno od spratnosti i lokacije na kojoj se stan nalazi.
Dovoljno novca
Da stanove ne kupuju oni kojima su oni zaista i neophodni nego samo oni koji imaju dovoljno novca, može se čuti i u agencijama koje se bave prometom nekretnina. U agenciji “Astra” kažu da kupci najviše traže stanove od 40 do 45 kvadratnih metara, ali je takvih najmanje u ponudi.
Mnogi u startu odustaju od kupovine polovnih stanova, čija je cijena od 950 do 1.000 KM, jer znaju da će za adaptaciju morati osigurati od 15.000 do 20.000 KM. U međuvremenu je ponovo povećana i cijena građevinske rente.

Dragiša Marjanović, direktor preduzeća “MDM komerc”, kaže da je, nakon jednogodišnjeg zatišja, ponovo aktivirana gradnja stanova u užem centru grada.
– Nakon usvajanja Regulacionog plana “Centar grada”, ponovo se vraćamo na stare lokacije i planiramo gradnju novih objekata. Cijene stanova zavise od lokacije i spratnosti i iznose od 1.500 do 1.700 KM. Povećavanjem građevinske rente povećava se i cijena stanova za 100 KM po kvadratu – kaže Marjanović.
Manji stanovi
Mirka Lukić, računovođa u Građevinskom preduzeću “Trifunčević”, koje trenutno gradi stotinjak stanova, kaže da je mnogo veća potražnja za malim stanovima.
– Gradimo stanove površine od 33 do 78 kvadratnih metara. Kupaca ima i uglavnom ih traže mladi bračni parovi, koji posredstvom banaka osiguraju stambene kredite – kaže Lukić.
Slaba potražnja
Dragica Dubravčić, odgovorni rukovodilac gradilišta u preduzeću “Tehnika inženjering”, kaže da, u odnosu na prve poratne godine, i nema pretjerano velike potražnje kada su u pitanju novi stanovi.
– Stanovi su u posljednjih nekoliko godina poskupjeli, jer je poskupjela i građevinska renta, a došlo je i do povećanja cijena građevinskog materijala. I kod nas je cijena stambenih kvadrata od 1.400 do 1.450 KM, zavisno od spratnosti i lokacije – kaže Dubravčić.
 
 
(avaz)


The post Kvadrat u novogradnji košta do 2.000 KM: Najčešći kupci mladi bračni parovi koji podižu kredite appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement