-0.9 C
Jajce
Četvrtak, 28 listopada, 2021
Klik Jajce
Jajce Jajce Online

Leovac: „Napredak u Jajcu nastojati će dovesti Šopa na mjesto koje zaslužuje“

U Jajcu je sinoć upriličeno otvaranje dvadesetog jubilarnog izdanja književne manifestacije „Šopovi dani na Plivi“. Kao i prethodnih dvije decenije ova izuzetna manifestacija organizirana je pod potkroviteljstvom Hrvatskog kulturnog društva Napredak, podružnice Jajce.

Ovogodišnji „Šopovi dani na Plivi“ otvoreni su književnom večeri pod nazivom Stari stihovi-novo tkanje.

U razgovoru za Hrvatski glasnik Franjo Leovac, predsjednik Napretkove podružnice u Jajcu kazao je kako su za ovo jubilarno izdanje pripremili nekoliko kvalitetnih sadržaja, ali i da im je osnovni cilj, približiti publici Šopova djela.

„Govoriti o Šopu još uvijek je teško, još uvijek Šop nije zauzeo mjesto, koje mislim da zaslužuje, njegov potencijal je prepoznao jedan veliki Miroslav Krleža, još sredinom prošloga stoljeća, kada mu je ponudio posao da bi na neki način preživio. S druge strane, Tin Ujević ga je nazvao najdražesnijim pjesnikom, što govori koliko je to njegovo pjesništvo značilo. Za dvadesete Šopove dane nećemo moći ispuniti baš sve što smo zamislili, s obzirom i na pandemiju i stanje koje nam ona sama donijela. Napravili smo nekoliko kvalitetnih sadržaja, cilj nam je bolje upoznati Šopa i njegova djela na okruglom stolu. Mi u Napretku u Jajcu nastojati ćemo kroz godine koje slijede dovesti Šopa na mjesto na koje zaslužuje“, kazao je za Hrvatski Glasnik Leovac.

Kako nam kaže Leovac, Šopovi dani nastavljaju sa jednom književnom večeri, gdje će njihovi učenici predstaviti poeziju koju je pisao Šop. Nakon toga slijedi centralna večer ovih dana u Jajcu, a to je veče sa Ivanom Lovrenovićem, njegovim djelima životu i poveznicom sa Šopom, ali i još dobrih večeri.

„Ivan Lovrenović, jedan je od najvećih ako ne i najveći živući bh književnik. Čovjek koji je poznavao Šopa u Zagrebu u trenutcima kada je Šop već bio u postelji pred kraj njegovog života. Slušajući ga, posramio sam se koliko, zapravo, mi u Jajcu ali i u BiH ne znamo o Šopu, nadam se da će publika u toj večeri uživati slušajući Lovernovića“, kazao je Leovac.

Već u subotu jutarnjim satima u Domu kulture u Jajcu, imati ćemo priliku poslušati nekoliko predavača na temu „Život i djelo Nikole Šopa“. O Šopu će govoriti Ivan Lovrenović, fra Ivan Šarčević, Ljiljana Šop, Enver Kazaz i Josip Mlakić. Nakon završetka okruglog stola bit će upriličen posjet rodnoj kući Nikole Šopa i polaganje cvijeća na njegovu spomen bistu.

Ova tradicionalna manifestacija završava sa dodjelom nagrada za najbolje literarne radove, a potom jednim ugodnim koncertom „Napretkovog tria Musica Salinea“ iz Tuzle.

Organizaciju večeri kao jednu od najznačajnijih književnih manifestacija u Bosni i Hercegovinu, pomogli su: Općina Jajce i Središnja uprava Napretka.

 

(hrvatskiglasnik.ba)

 

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

U Neumu uhvaćeni lopovi: Ukrali građevinski alat veće vrijednosti od N…

Jajce Online

Inzko i Nelson pisali političarima u Tuzli: Nedopustivo uplitanje poli…

Jajce Online

Asmir Begović družio se s najmlađim Mostarcima prvog dana školske godi…

Jajce Online