Connect with us

Jajce Online

Ljekari za karcinom krive i roštilj na ugalj

Avatar

Published

on


Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, iznenađen je informacijama kojima se posljednjih dana bave srbijanski mediji. Tamo je, naime, u skupštinsku proceduru upućena inicijativa onkologa, koji traže da se u ugostiteljskim objektima zakonom zabrani upotreba roštilja na ugalj. Prijedlog je da se, zbog sve češće pojave tumora debelog crijeva, ugalj zamijeni električnim ili roštiljem na plin.

Struja ili plin

Tvrdi se da u nastanku karcinoma veliku ulogu imaju hemijska jedinjenja koja nastaju kad mast sa mesa padne na ćumur.

– Za tu inicijativu nisam čuo. Naravno da je zdravlje ljudi najvažnije, ali moramo misliti i na našu branšu. Ako je ugalj štetan, struka treba izdati adekvatne propise i mi ćemo ih poštovati. No, cijela Baščaršija promovira da se roštilj sprema na prirodnom drvenom uglju. To je tradicija i treba naći najbolja rješenja i za očuvanje zdravlja, ali i radnih mjesta – kazao je za naš list sarajevski ugostitelj Amir Hadžić.

 

Priprema mesa

Načelnica Klinike za onkologiju i radioterapiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, dr. Jasmina Alidžanović potvrđuje za “Avaz” da i kod nas raste broj oboljelih od karcinoma debelog crijeva.

Dr. Alidžanović: Raste broj oboljelihFoto: (Avaz)

 

– Prilikom pripreme mesa na visokim temperaturama, gdje crveno ili prerađeno meso dolazi u direktan kontakt sa plamenom, vrelim površinama ili ugljem, dolazi do oslobađanja, između ostalog, spojeva koji se u našem organizmu pretvaraju u molekule koje prodiru u zid crijeva i izazivaju mutacije ćelija, koje mogu prerasti u maligne tumore – pojašnjava dr. Alidžanović.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement