Connect with us

BiH

Ljeto 2019. jedno od najtoplijih u historiji, a evo kakva nas očekuje …

Avatar

Published

on

Ljeto 2019. jedno od najtoplijih u historiji, a evo kakva nas očekuje ...

Ljeto 2019. godine može se okarakterisati kao jedno od najtoplijih od početka meteoroloških mjerenja, uz izražene toplotne valove, veliki broj uzastopnih dana sa maksimalnim temperaturama preko 30 °C, prostorno i količinski neujednačene padavinske prilike koje su oscilirale u velikom rasponima, od ekstremno kišnih u Bugojnu, do sušnih u Livnu, navodi se u analizi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperature zraka

Srednje sezonske temperature zraka tokom klimatološkog ljeta (period: 1. juni – 31. august 2019. godine) kretale su se između 21,0 °C u Livnu i 26,7 °C u Mostaru, u planinskim područjima od 11,9 °C na Bjelašnici do 17,8 °C na Ivan-sedlu.

Odstupanja srednje sezonske temperature zraka za ljeto od višegodišnjeg prosjeka 1961.-1990. bila su pozitivna, i kretala su se od 2,2 °C na Ivan-sedlu do 3,5 °C u Bihaću.

Prema metodi percentila, temperaturne vrijednosti za ljeto u odnosu na referentni klimatoološki period 1961.-1990. svrstavamo u kategoriju EKSTREMNO TOPLO.

Srednje mjesečne temperature zraka u junu 2019. godine bile su na svim stanicama znatno iznad višegodišnjeg prosjeka sa temperaturnim odstupanjima između 3,2 °C na Ivan-sedlu i 4,6 °C u Livnu. Juli 2019. godine bio je također topliji do znatno topliji od višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.) sa prosječnim odstupanjima od 1,6 °C na Bjelašnici do 2,6 °C u Bihaću. August mjesec bio je znatno iznad višegodišnjeg prosjeka 1961.-1990. uz prosječne mjesečne anomalije od 2,5°C na Ivan-sedlu do 4,0°C u Gradačcu.

Padavine

Količina padavina tokom sezone ljeta 2019. bila je u Sarajevu, Mostaru, Livnu na Ivan-sedlu i Bjelašnici uglavnom manja od prosjeka dok je na ostalim stanicama bila iznad prosjeka, u Bugojnu i rekordna od početka mjerenja.

Zbog neravnomjerno raspoređenih te često pljuskovitih padavina, prema raspodjeli percentila padavinske prilike u ljeto 2019. svrstane su u kategorije ekstremno kišno, vrlo kišno, normalno i sušno. Izražene u procentima od višegodišnjeg prosjeka 1961.-1990. količine padavina su se kretale u rasponu od 57 % u Livnu do 178 u Bugojnu. Prema metodi percentila padavinske prilike svrstavaju se u sljedeće kategorije: EKSTREMNO KIŠNO: Bugojno VRLO KIŠNO: Bihać, Sanski Most SUŠNO: Livno NORMALNO: Sarajevo, Tuzla, Bjelašnica, Mostar, Ivan-sedlo

Tokom ljeta (JJA) broj toplih i vrelih dana bio je znatno iznad višegodišnjeg prosjeka 1961-1990. Broj dana sa maksimalnim temperaturama većim ili jednakim 30 °C ( vreli dani) kretao se u intervalu od 6 na Ivan-sedlu do 75 u Mostaru. Rekordna je bila 2003. godina kada je u Mostaru broj vrelih dana iznosio 85. Vreli dani tokom ljeta 2019. godine jedino nisu registrovani na Bjelašnici.

Izgledi vremena za period 3. – 18. septembar

Prema srednjoročnoj prognozi do 10. septembra prognozira se promjenljivo vrijeme sa dužim sunčanim periodima, uz moguće lokalne pljuskove širom Bosne i Hercegovine. Temperaturni režim djelimično će se primijeniti i biće osjetno ugodnije u odnosu na sparne i vrlo tople dane u proteklom periodu. Jutarnje temperature u Bosni kretat će se od 8 do 13, na jugu od 13 do 19 stepeni, a dnevne u Bosni od 18 do 23, u Hercegovini od 25 do 30 °C.

Nestabilno uz veće količine padavina očekuje se od 11. septembra do kraja prongoznog perioda 18. septembra. Očekivane jutarnje temperature u Bosni očekuju se od 7 do 12, u Hercegovini od 12 do 17, dnevne od 14 do 19, a na prostoru Hercegovine od 21 do 26 °C.

Prognoza za jesen 2019. godine

U naredna tri mjeseca, odnosno tokom jeseni 2019. godine, u Bosni i Hercegovini, prognozira se toplije uz uobičajene količine padavina ili nešto manje u poređenju sa referentnim periodom 1981.-2010. godine. Kada su u pitanju temperature veće pozitivno odstupanje očekuje se u novembru, dok će padavine bit neujednačene, a najviše padavina očekuje se u prvoj polovici oktobra.

Jesen 2019. u poređenju sa istim periodom prošle godine, trebala bi biti nešto hladnija u južnim, a u sjevernim i centralnim predjelima približnih temperaturnih vrijednosti uz veće količine padavina na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine. U prognoziranom periodu očekuju se više temperature u odnosu na uobičajene vrijednosti. Pri tome su mogući prodori hladnijeg zraka, izraženije u novembru, uz vjerovatnoću pojave snijega na višim nadmorskim visinama.

Na jugu zemlje izgledna su kraća razdoblja sa intenzivnijim padavinama.

 

 

(Fokus.ba)

Objava Ljeto 2019. jedno od najtoplijih u historiji, a evo kakva nas očekuje jesen pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement