Connect with us

BiH

Ljubić: Nakon devet mjeseci blokada nazire se formiranje vlasti na drž…

Avatar

Published

on

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine ocijenio je potpisivanje Sporazuma o načelima za formiranje vlasti lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, izbornih pobjednika Općih izbora 2018. važnim korakom.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine ocijenio je potpisivanje Sporazuma o načelima za formiranje vlasti lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, izbornih pobjednika Općih izbora 2018. važnim korakom.

‘’Nakon devet mjeseci blokade napokon se nazire formiranje vlasti na razini BiH. Ono što smatram najvažnijim za hrvatsko stajalište jesu potpisani Principi koji su apsolutno na tragu odluka Hrvatskog narodnog sabora (HNS). Naime, u potpisanom sporazumu eksplicitno se podupiru mjere približavanja BiH Europskoj uniji, a na jedan implicitan način i put BiH prema NATO-u, što je također politika HNS-a. Potpisivanjem Sporazuma o načelima za formiranje vlasti postavljeni su temelji konsenzusa o budućem usmjerenju Bosne i Hercegovine. Dobro je što su izborni pobjednici prepoznali kompromisna rješenja, a međunarodni dužnosnici važnost dogovora. Vrijeme je da Bosna i Hercegovina demonstrira političku odgovornost i demokratsku zrelost spram manjkave opredijeljenosti na putu integracijskih procesa”, izjavio je Ljubić.

On kaže da može doći do različitih tumačenja sporazuma, ali želi vjerovati da to neće zaustaviti formiranje vlasti na razini BiH, kao i da su navedene formulacije dovoljno jasne da omoguće dogovor hrvatske i bošnjačke strane i kada je u pitanju Mostar i Federacija BiH, odnosno Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

“Sve opcije na političkom spektru Bosne i Hercegovine moraju poštivati izbornu volju narodā i prepoznati legitimnost izbornih pobjednika za formiranje vlasti. Svaki pokušaj blokade narušava funkcionalnost, stabilnosti, sigurnost i samoodrživost BiH”, istaknuo je.

Na pitanja o budućnosti Bosne i Hercegovine Ljubić kaže kako je opredijeljenost za pridruživanje euroatlantskim asocijacijama neizostavan element u viziji razvijene i moderne BiH.

“Blokada napretka na EU i NATO putu nedopustivo je rušenje ozbiljnih strateških ciljeva, ciljeva koji će Bosni i Hercegovini donijeti društveno-ekonomsku, sigurnosnu i političku stabilnost. Polemiziranje dugoročnih težnji na dnevno-političkoj razini sve su samo ne odgovornost”, navodi s eu saopćenju HNS-a.

Klix.ba

Objava Ljubić: Nakon devet mjeseci blokada nazire se formiranje vlasti na državnom niovu pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement