Connect with us

Jajce Online

Ljubičasti luk štiti od opakih bolesti

Jajce Online

Published

on


Kada sljedeći put budete tražili nešto ljubičasto za salatu neka to bude ljubičasti luk. Jer, studija naučnika kineskog Univerziteta u Hong Kongu pokazuje da ovaj luk preventiva kod srčanih problema…

“Uprkos opsežnim istraživanjima o luku, malo je istraživanja o tome kako konzumiranje luka ostvaruje interakciju sa genima čovjeka i proteinima koji su uključeni u metabolizam holesterola u tijelu”, kaže istraživač Čen Žen Ju, koji je vodio studiju.

Istraživanje je stoga imalo za cilj da pokaže interakciju ovog luka sa enzimima u pokušaju da se istraži osnovni mehanizam za snižavanje holesterola.

Studija na animalnom modelu je provedena za osam nedjelja, a, utvrđeno je da je nivo lošeg holesterola padao u prosjeku za 20 odsto, nije bilo uticaja na vrijednosti dobrog holesterola što je dalo podršku tvrdnji da redovno konzumiranje luka smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Šta se to krije u ljubičastom luku?

Moćni antioksidant kvercetin koji ima svojstvo da zaustavlja razvoj kanceroznih ćelija, a pripisuju mu se antiupalna, antivirusna i antibiotska dejstva.

Jaka sumporna jedinjenja koja osnažuju tijelo da se samo izbori protiv infekcija kao i da reguliše vrijednosti šećera u krvi.

 

 

(novi.ba)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement