Connect with us

BiH

Lukač naručio limuzine vrijedne 160 hiljada KM!

Avatar

Published

onMinistar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač ne voli promptnost kada treba da saopšti činjenice o neriješenim ubistvima, ali zato je izuzetno cijeni kada je u pitanju kupovna limuzina. Njega u stopu može da prati samo stranački kadar pa tako i jedini pošalje ponudu. Dva automobila – „Brčko gas“ – 160.000!
Đorđa Kojić, vlasnik ovog brčanskog salona, jedan od osnivača vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata i predsjednik brčanskog odbora ove stranke, ima sve što je ministru potrebno – motor od minimalno 190 konjskih snaga, odnosno 140 kilovata, a i razlike u pogonu i boji.
Lukač je bitnije republičke probleme ostavio po strani. Detalje oko brutalnosti njegovih policajaca prema građanima koji u centru Banjaluke traže istinu o  ubistvu dvadesetjednogodišnjeg studenta Davida Dragičevića ostavio ad acta, jednom rekao da policija radi svoj posao, zaprijetio da će se lično brutalno obračunati sa onim „ko bi njegovom djetetu čvoku opalio“ i neće više ponavljati. Kako je tada poručio da je jedan od gospodara života i smrti, tako je i sada, kao u vlastiti džep, zavukao ruke u javnu kasu.
Limuzina od gotovo 84.000 KM (71.619 KM bez PDV-a) ima pogon na sva četiri točka, crne je metalik boje. Drugo, vozilo, od 76.000 KM (64.928 KM bez PDV-a) ima pogon samo na prednjim točkovima. Boja – bijela!
Ni ovaj tender nije prošao bez uobičajenih zanimljivosti. Osim što je bila jedina pristigla ponuda, auto-diler Kojić, u maniru pravog trgovca, pojeftinio je robu za 380,5 KM i 72 KM u odnosu na cifru koju je Lukač odredio.
Prvi policajac-specijalac RS vjeruje „Brčko Gasu“ pa je i 20. februara kod Kojića pazario putnički kombi za 58.000 KM. Prethodno, 26. aprila prošle godine na adresu MUP-a isporučena su dva kombija i to za više od 140.000 KM.
Ministarska udobnost i sigurnost
Stranački podoban kvalitet brčanskog preduzetnika nije nepoznanica, jer je Kojić, kako je Žurnal pisao, institucijama u RS prodao luksuzne automobile vrijedne oko dva miliona KM. Za sada već više od 20 dobijenih tendera bile su mu potrebne samo dvije godine.
Automobile dugogodišnjeg prijatelja Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, kupuju svi – od Regulatorne komisije za Energetiku RS, preko “Šuma RS”, ministarstava pa do načelnika opština i gradonačelnika. Svima je, kako su kao po direktivi naveli, bio najpovoljniji ponuđač. Nisu često spominjali i da je jedini prijavljeni pa su stotine hiljada maraka, koliko košta komfor u VIP loži RS, i mogle da odu samo u njegov džep.
Hidroelektrane na Trebišnjici u martu 2017. godine „Brčko Gasu“ više vozila plaćaju 210.000 KM. Mjesec dana kasnije automobile kupuje i Vlada RS po cijeni od 370.000 KM, a već 23. maja banjalučki univerzitet daje 126.000 KM.
Iako nije bilo predviđeno planom trošenja novca građana te godine, prijedorski gradonačelnik Milenko Đaković u tenderu mimo zakona jasno je Kojiću opisao svoj san – “Audi”! 120.000 KM!
Tada u Dodikovoj milosti, DNS-ov ministar prosvjete i kulturte RS Dane Malešević Kojiću je u tenderu nacrtao limuzinu od 115.000 KM sa sportskim sjedištima. Tako je i sam sebe nagradio, jer je prethodno budžet Ministarstva probio za cijelih 11 miliona KM.
Početkom oktobra iste godine Ministarstvo za evropske integracije od Kojića je pazarilo vozilo po cijeni 76.500 KM, Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite RS  istog mjeseca daje 82.000 KM, Ministarstvo porodice omladine i sporta RS 77.000 KM, a Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS 46.000 KM.
Prijatelju Kojiću unosan ugovor “nabacio” je i sam Dodik, 13. novembra 2017. godine  –  62.500 KM, a već u maju 2018. još jedan vrijedan 92.000 KM. Kako se prijatelju po stranačkoj pripadnosti mora vjerovati, to mu je Dodik za dvije godine servisiranje voznog parka platio 163.000 KM.
Još uvijek SDS-ov načelnik Sokoca Milovan Cicko Bjelica od SNSD-ovog Kojića kupio ja automobil od 57.000 KM.
 
 
 
(zurnal.info)
Objava Lukač naručio limuzine vrijedne 160 hiljada KM! pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement