Connect with us

BiH

Mađarski ministar govorio o BiH, prevoditeljica prevodila kao RS

Avatar

Published

on

Mađarski ministar govorio o BiH, prevoditeljica prevodila kao RS

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto danas je posjetio Banju Luku te govorio o pomoći koju je ova država poslala prijateljskoj Bosni i Hercegovini.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto danas je posjetio Banju Luku te govorio o pomoći koju je ova država poslala prijateljskoj Bosni i Hercegovini.

Ono što je posebno privuklo pažnju jeste Szijjartov govor u kome je sve vrijeme isticao kako je Mađarska poslala pomoć Bosni i Hercegovini, no službena prevoditeljica je sve vrijeme Bosnu i Hercegovinu prevodila kao Republiku Srpsku.

“Za mene je velika čast što imam priliku da se sretnem s predsjednicom Vlade. Svojom posjetom želio sam da izrazim poštovanje koje Mađarska ukazuje Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Nama je potpuno jasno da i ova regija Zapadnog Balkana stoji pred velikim izazovima isto kao i Centralna Evropa. Mi smo također dobili pomoć od prijatelja i znamo koliko je ta pomoć važna. Pošto ste vi naši prijatelji, kada ste nam se obratili za pomoć za nas je bilo potpuno evidentno da ćemo vam je pružiti”, kazao je u svom govoru Szijjarto dok je prevoditeljica njegov govor prevela kao “poštovanje koje Mađarska ukazuje Republici Srpskoj”.

Konferencija za novinare nakon sastanka zvaničnika Srpske sa Sijartom#RTRS #RTRSVijesti

Posted by RTRS vijesti on Thursday, April 16, 2020

No, to nije bila jedina greška službene prevoditeljice pa je još dva puta Bosnu i Hercegovinu prevela kao Republiku Srpsku.

“Nadamo se da će zaposleni u vašem zdravstvenom sistemu, ljekari i medicinsko osoblje uspješno koristiti zaštitnu opremu koju smo danas donijeli. Želim puno uspjeha predsjedniku Dodiku i BiH u borbi s ovim teškim okolnostima, možete da računate na nas i mi ćemo vam biti u pomoću u svemu što možemo i u budućnosti. Poštovat ćemo vaše odluke, i smatramo da nemamo nikakva prava da se miješamo u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine”, kazao je Szijjartov.

Press konfereciji osim Milorada Dodika i Petera Szijjarta prisustvovala je i predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković.

Klix.ba

Objava Mađarski ministar govorio o BiH, prevoditeljica prevodila kao RS pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement