Connect with us

Jajce Online

Mahmutović isplatio sebi više od 185.000 maraka

Avatar

Published

onTužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet o Harunu Mahmutoviću zbog mogućih finansijskih malverzacija u Košarkaškom savezu BiH, saznaje “Dnevni avaz”.
Prema pouzdanim informacijama, Tužilaštvo je pokrenulo istragu nakon prijave koja je stigla iz Saveza, u kojem je Mahmutović od jula 2010. do maja 2016. godine obavljao dužnost generalnog sekretara.
Novi tužilac
– Istragu je otvorio Božo Mihajlović, tadašnji rukovodilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.
No, nakon što je Mihajlović, nevezano za ovaj slučaj, suspendiran, a protiv njega podnesena tužba da je počinio krivično djelo nesavjesnog rada u službi, zbog čega mu se trenutno i sudi, predmet je dodijeljen drugom tužiocu, navodi naš izvor, naglašavajući da se zbog toga odužila istraga u vezi s KSBiH.
– Novom tužiocu bilo je potrebno vrijeme da se informira o predmetu. Upućeno je desetak poziva za saslušanje svjedoka, među kojima i bivšim čelnicima Košarkaškog saveza BiH. Neki od njih već su dali iskaz – dodaje naš izvor.
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) još su sredinom 2016., prema nalogu Tužilaštva, izuzeli iz KSBiH dio dokumetacije u vezi sa poslovanjem Saveza. Nakon toga su ušli i inspektori Porezne uprave Federacije BiH, Finansijske policije FBiH, kao i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Prekršen Statut
U izvještajima inspekcija navedeno je da Savez pet godina, između 2011. i 2016., nije ni obračunavao ni plaćao porez na dodanu vrijednost (PDV) niti je plaćao porez na dohodak, u visini od više od milion maraka!
Pored toga, Finansijska policija navela je da je Mahmutović između 2012. i 2016. potpisivao sebi naloge za isplatu više od 185.000 maraka prema ugovoru o djelu (više od 50 isplata).
Ovi ugovori, međutim, nisu prezentirani inspektorima, koji su u zapisniku naveli da je Mahmutović raspolagao i poslovnim sredstvima Saveza na biznis-karticama. S ovih kartica potrošeno je više od 70.000 KM, za koje, kako piše u zapisniku, bivši generalni sekretar nije dostavio vjerodostojnu dokumentaciju.
Inspektori su većinu ovih radnji okarakterizirali kao kršenje odredbe Statuta KSBiH prema kojoj je generalni sekretar odgovoran za zakonito i racionalno trošenje materijalno-finansijskih sredstava Saveza, kao i Zakona o računovodstvu i reviziji FBiH.
Upitno i imenovanje
Inspektori su utvrdili da je i samo imenovanje Mahmutovića na dužnost generalnog sekretara izvršeno suprotno Statutu KSBiH.
U zapisniku Finansijske policije navodi se da je potpisivanjem odluke od 12. jula 2010. godine kojom se Harun Mahmutović imenuje za vršioca dužnosti generalnog sekretara, Nihad Imamović, u svojstvu predsjednika Upravnog odbora KSBiH, postupio suprotno odredbi Statuta prema kojoj generalnog sekretara imenuje Skupština Saveza (a ne Upravni odbor).
 
 
(avaz)
Objava Mahmutović isplatio sebi više od 185.000 maraka pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement