4.5 C
Jajce
Četvrtak, 22 veljače, 2024
BiH

Majke Srebrenice traže izvinjenje ministra Leposavića: “Svako ko negira genocid završiće na smetljištu historije”

Svako ko negira genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine završit će na smetljištu historije, kazali su iz Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i Udruženja žrtava i svjedoka genocida povodom negiranja genocida od strane ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimira Leposavića.

Genocid u Srebrenici je dokazan kroz niz sudskih presuda u kojima je više od 70 eminentnih, iskusnih međunarodnih sudija na osnovu dokaza potvrdilo da je u Srebrenici počinjen genocid.

Za genocid u Srebrenici, počinjen nad Bošnjacima, zna cijela planeta od SAD, Japana, Australije… brojni naučnici, studenti svake godine dolaze kod nas ne da bi saznali, već da svoje znanje prošire živim svjedočenjima, kazale su majke Srebrenice.

“Vama Leposaviću preporučujemo da prestanete sa vrijeđanjem i tražimo od Vas izvinjenje svima majkama koje su izgubile svoje najmilije u genocidu jula 1995. godine, u protivnom ćemo biti prisiljeni pokrenuti sudski postupak protiv Vas u svim zemljama EU koje su zakonom regulisale zabranu negiranja genocida.”

Podsjetimo, crnogorski ministar pravosuđa i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić rekao je u petak da će priznati da se u Srebrenici dogodio genocid tek kada se to nedvosmisleno utvrdi jer je Haški tribunal koji ga je potvrdio “izgubio svoj legitimitet”.

Leposavić je odgovarajući na pitanje oporbe u parlamentu Crne Gore priznaje li da se u Srebrenici dogodio genocid, rekao da ne zna jesu li zločinci u Srebrenici imali genocidnu namjeru ili nisu, već da samo može vjerovati onome što su rekli suci Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu.

BHRT

The post Majke Srebrenice traže izvinjenje ministra Leposavića: “Svako ko negira genocid završiće na smetljištu historije” appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Danas sahrana Mladena Bošnjaka, bivšeg predsjednika Društva novinara BiH

Jajce Online

Šta nude najneobičniji hoteli na svijetu: Spavanje u silosima ili sobama od soli i leda

Jajce Online

PU Jajce: Pronašli speed i cannabis

Jajce Online