Connect with us

BiH

Manje zarađujemo, sve je skuplje, trošimo kao Nijemci

Avatar

Published

on

Ukoliko uzmemo u obzir da je u našoj zemlji veliki broj nezaposlenih te da je onima koji su zaposleni, prosječna plaća 925 KM, jasno je da većina preživljava i životari.

Osnovne namirnice

Od 2008. godine sa 800 KM, koliko je bilo potrebno za osnovne potrepštine, sada je jednoj četveročlanoj porodici u našoj zemlji potrebno 2.080 KM mjesečno, navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Marin Bago iz Udruženja potrošača kazao je da građani Bosne i Hercegovine, kad se uzmu u obzir prosječne plaće i trošak potrošačke korpe za četveročlanu porodicu, žive loše od stanovnika zemalja iz okruženja.

– Naše cijene su poprilično visoke u odnosu na zemlje regiona. Dvije prosječne plaće ne mogu namiriti potrošačku korpu. Kod nas su skuplje osnovne namirnice, mlijeko i meso. Bosna i Hercegovina je iz godine u godinu rangirana kao jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta – kazao je Bago.

Uslužne djelatnosti

Poslije namirnica, bh. porodice najviše novca troše na stanovanje i komunalne usluge, potom na obuću i odjeću te na obrazovanje i kulturu.

Kad se odmaknemo od regiona, dođemo do fascinantne činjenice da je četveročlanoj porodici u Njemačkoj mjesečno za hranu dovoljno skoro 800 KM. Toliko, doduše, treba i nama. No, treba računati i da je prosječna plaća u Njemačkoj skoro četiri puta viša nego u BiH.

S druge strane, mnogi radnici u BiH zarađuju manje od prosjeka, a najniže plaće su oko 568 KM pa je tako u građevinarstvu oko 624 KM, a u administrativnim i uslužnim djelatnostima oko 632 KM.

BROJKE

  • 311 maraka mjesečno za komunalne usluge i troškove stanovanja
  • 300 maraka mjesečno za odjeću i obuću
  • 253 marke mjesečno za obrazovanje i kulturu
  • 120 maraka mjesečno za održavanje domaćinstva

 

 

(avaz)

Objava Manje zarađujemo, sve je skuplje, trošimo kao Nijemci pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement