22.3 C
Jajce
Subota, 23 rujna, 2023
BiH

Marjanović: Prije 11 mjeseci sam rekao da se respiratori ne mogu koristiti u intenzivnoj njezi, niko me nije demantirao

Prof. dr. Damir Marjanović oglasio se na svom Facebook profilu. On je naglasio da bez ikakve namjere da se uplete u politička prepucavanja želi pojasniti i podsjetiti nekoliko stvari oko repsiratora, jer je prije 11 mjeseci imenovan u komisiju Doma naroda koja je za zadatak imala da tom tijelu pruži izvještaj o nabavci respiratora.

Njegov status prenosimo u cjelosti:

– Dok je većina komisije radila na procedurama, javnim nabavkama i fokus stavljala na cijene ovih višestruko preplaćenih aparata, mene je primarno zanimala namjena.

Na moje insistiranje smo od Instituta za mjeriteljstvo tražili odgovor na pitanje da li se ovi aparati mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege. Institut se ogradio i rekao da se o tome ne može izjasniti na osnovu dostavljenih dokumenata (uz pomalo čudno obrazloženje ali o tom potom)!

Mjesec dana poslije održana je tematska sjednica na kojoj su pojedinci izvještaj tog instituta koristili kao opravdanje za nabavku baš ovog tipa respiratora. Ponukan njihovim diskusijama, ali i svim zvaničnim dostupnim materijalima vezanim za ove respiratore, kao i kontaktima sa ekspertima ove grane medicinskog inženjerstva iz BiH ali i regiona, jasno i javno sam iznio informaciju, zasnovanu na specifikaciji opreme i postojećim iso standardima da se nabavljeni respiratori NE MOGU KORISTITI U JEDINICAMA INTENZIVNE NJEGE ŠTO SE VIDI IZ ČINJENICE DA NEMAJU ISO STANDARD PREDVIĐEN ZA APARATE TE NAMJENE!!!

 

 

(avaz)

The post Marjanović: Prije 11 mjeseci sam rekao da se respiratori ne mogu koristiti u intenzivnoj njezi, niko me nije demantirao appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Da li je u Federaciji najviša penzija 2.174 KM ili ima korisnika i sa višim penzijama?

Jajce Online

Novalić i ostali: Kako je u dokumentima mijenjana oznaka respiratora

Jajce Online

Zatvorite slavinu s plastikom

Jajce Online