14.4 C
Jajce
Utorak, 30 svibnja, 2023
BiH

Martinović: Ne postoji minimum zakonskih uvjeta za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je održano ročište povodom zahtjeva Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića.

Davor Martinović, advokat Zdravka Mamića, kazao je da su i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i odbrana dali svoje očitovanje, a ono što nije čest slučaj u praksi jeste da su imali identičan stav u pogledu ispunjenosti, odnosno, neispunjenja uvjeta za izručenje.

“Tužilaštvo i odbrana zauzeli su jasan stav da ne postoji niti minimum zakonskih uvjeta koji bi mogli dovesti do izručenja Zdravka Mamića Republici Hrvatskoj”, istakao je advokat.

Ističe da je za djelo za koje se traži izručenje minimalno zaprijećena kazna šest mjeseci, a prema Konvenciji o ekstradiciji, prema zakonu i ugovoru o izručenju između BiH i Hrvatske, minimalno zaprijećena kazna je godinu dana, odnosno, četiri godine.

“Stoga, sva priča jednostavno pada u vodu. I nije uopće pitanje hoće li Zdravko Mamić biti izručen u Hrvatsku, već je pitanje zašto je opće došlo do molbe za izručenjem jer je svima jasno, i pravnicima početnicima, da nisu ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje”, naglasio je Martinović.

Sudac za prethodni postupak, naveo je, spis će dostaviti Vijeću sa svojim mišljenjem, nakon toga će Vijeće donijeti rješenje na koje, opet, konačnu odluku donosi Apelaciono vijeće Suda BiH.

Zaključio je da je vrlo teško prognozirati da li će to biti za 15 ili mjesec dana, jer nema zakonskog roka.

BHRT

The post Martinović: Ne postoji minimum zakonskih uvjeta za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Koliko se poštuje VTP pravilo na bh. planinama

Jajce Online

Jajce se uveliko sprema za turističku sezonu: U svibnju stiže i svjetska DJ zvijezda!

Glavni Urednik

Povećan broj silovanja i seksualnog zlostavljanja djece

Jajce Online