Connect with us

Jajce Online

Masnu jetru liječe surutka i gujina trava

Jajce Online

Published

on


Masna jetra je učestala pojava, pogotovo kod osoba starijih od 50 godina. Ako procenat masti u jetri pređe 10 odsto, to znači da je masna i da bi trebalo nešto preduzeti.

Važno je prepoznati poremećaj prije nego što prouzrokuje ozbiljno oštećenje jednog od najvažnijih organa.

Jetra je centralna laboratorija organizma za preradu i prečišćavanje otrova i zato je moramo čuvati i održavati zdravom jer, u protivnom, može povući i mnoge druge tegobe u organizmu.

Terapija

U ranoj fazi terapija se svodi na promjenu načina ishrane i stila života. Zamašćena jetra u najvećem broju slučajeva neće dovesti do komplikacija koje su opasne po život, ali može uzrokovati brojne zdravstvene tegobe.

Jetra je najveći organ u našoj trbušnoj šupljini, smještena je sa desne strane stomaka, odmah ispod dijafragme.

Kod odraslih osoba teži od 1,2 do 1,6 kilograma. Mekana je, crvenkasto-smeđe boje. Ona je riznica vitamina, minerala, korisnih šećera i masnoća koji su našem organizmu neophodni za normalno funkcionisanje.

U jetri se štetne masnoće iz ishrane pretvaraju u materije koje su nam potrebne ili se filtriraju za izbacivanje iz organizma.

Međutim, ukoliko je količina masti u tom organu veća od pet odsto njegove ukupne mase, tada se radi o poremećaju poznatom kao masna jetra. U tom slučaju dolazi do zapaljenskog procesa i moguće je uvećanje ovog organa.

Riječ je o stanju koje se obično javlja između 40. i 60. godine i ne smatra se ozbiljnom bolešću. Međutim, ukoliko se steatoza jetre ne uoči na vrijeme, može dovesti do ozbiljnih oboljenja poput ciroze, koja može biti opasna po život.

Kod svih oboljenja vezanih za jetru pomaže surutka, a sve što treba da radite jeste da ispijate svaki dan od 0,5 do 1 litar surutke, najmanje mjesec dana, kako biste oporavili ovaj vitalni organ.

Šta izbaciti iz ishrane

Najvažnije je iz ishrane izbaciti ili dobrim dijelom redukovati životinjske masti. Dakle, svinjska mast, kobasice, slanina, masno meso, ali i sireve, pavlake… Trebalo bi i da prestanete i s prženjem hrane na ulju i korišćenjem rafinisanih masnoća.

Treba izbjegavati i čipseve, krekere, torte, kolače, margarin, majonezu, puter…, a cigarete i alkohol definitivno izbacite što prije.

Šta treba jesti

Najvažnije namirnice koje svakako treba uvesti u ishranu jesu mahunarke: pasulj, grašak, boranija, zatim orašaste plodove: orah, lješnik, badem, pa sjemenke susama, suncokreta i bundeve. Možete jesti i meso, najbolje pileće i ćureće, ali bez kožice. Važno je napomenuti i da ne treba pržiti meso, kao ni krompir.

Što češće treba jesti ribu spremljenu u foliji i, naravno, dosta povrća. Gujina trava smatra se najboljom saveznicom jetre, jer sadrži silimarin, koji podstiče regeneraciju oštećenih ćelija tog organa, pritom štiteći one zdrave.

 

 

(nezavisne)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement
The location could not be found.