Connect with us

BiH

Masovno kreću prema Banjoj Luci: Radnici “Mittala” izlaze sa damperima…

Avatar

Published

onRasprava u Narodnoj skupštini RS-a o odluci Vlade RS-a o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija“ Prijedor firmi “Israeli investment group“ nastavljeno je danas u Banjoj Luci.
Za raspravu je prijavljeno još dvanaest poslanika, a za očekivati je da se taj broj poveća, uključujući i replike koje su obilježile i jučerašnju raspravu.
U blizini zgrade Narodne skupštine RS-a i danas se okupilo oko desetak radnika, članova sindikata “ArcelorMitala” Prijedor, koji su pozvali Vladu RS-a da povuče odluku o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija“ Prijedor firmi “Israeli investment group“, jer strahuju za svoja radna mjesta.
Zahtijevaju da se prodaja zaustavi dok ne dobiju garancije eksperata rudarske, pravne i ekonomske struke da će biti zaštićeni radnici “Mittala“, ali su im iz Vlade i SNSD-a poručili da nema potrebe za strah za radna mjesta.
Po nezvaničnim informacijama iz Prijedora, radnici “Arcelor Mittala” okupljaju se i u rudniku Omarska s namjerom da izvezu rudarsku mehanizaciju na ulicu i blokiraju saobraćaj, nezadovoljni Vladinom odlukom.

U prvi mah nije poznato da li će blokirati saobraćaj u Omarskoj i presjeći putni pravac Banja Luka-Prijedor, ili će krenuti za Banje Luku da mašinama blokiraju Prijedorsku petlju kao što su ranije najavljivali.
Policijska uprava Banja Luka u ponedjeljak je obavijestila Sindikat “ArcelorMitala” da za blokadu Prijedorske petlje nisu ispunjeni zakonski uslovi.
Međutim, radnici su odmah kazali da neće poštovati zabrane. Govorili su da ukoliko ne budu mogli da izađu s mašinama na ulicu, da će pešice krenuti za Banja Luku, neki od njih i autobusima pred Narodnu skupštinu Republike Srpske, što su, po svemu sudeći i ispoštovali.
Skupštinski odbor za privredu tražio je od Vlade da povuče ovu tačku dnevnog reda, ali iz Vlade to nisu uradili, jer smatraju da državni kapital u “Ljubiji“ treba da se proda firmi “Israeli investment group“, jer je dala bolju ponudu od “ArcelorMittala” Prijedor.
Tokom 2004. godine formirano je zajedničko preduzeće “Ljubije” i “Mittala” u kojem Rudnik željezne rude ima 49, a “Mittal” 51 posto akcija, tako da praktično kupac po automatizmu postaje vlasnik 49 posto zajedničkog preduzeća s “Mittalom”, koje godinama uspješno posluje.
“Israeli investment group“ponudila je za akcije “Ljubije“ 92 miliona KM, a “ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM.
 
 
(Fokus.ba)
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement