Connect with us

BiH

Matthew Palmer: Svako ko se pridruži antidejtonskim stavovima Dodika r…

Avatar

Published

on

Matthew Palmer: Svako ko se pridruži antidejtonskim stavovima Dodika r...

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer govorio je o najnovijoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini. Palmer je u intervjuu za Glas Amerike kazao kako BiH ne može priuštiti sebi da posrće iz jednog kriznog trenutka u drugi.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer govorio je o najnovijoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini. Palmer je u intervjuu za Glas Amerike kazao kako BiH ne može priuštiti sebi da posrće iz jednog kriznog trenutka u drugi.

Kazao je i kako važno da bh. lideri ispune svoje obećanje građanima na svim stranama u BiH, onima koji žive u Federaciji, onima koji žive u RS-u, te da se zalažu da živote ljudi u Bosni i Hercegovini učine boljim kako bi država bila stabilnija, mirnija i prosperitetnija.

“Umjesto toga, čini se da lideri namjeravaju da zemlju guraju iz jedne u drugu krizu. Mislim da smo to vidjeli sa stavom gospodina Dodika u odnosu na Visoko sudsko i tužilačko vijeće i Ustavni sud, stvarajući krizu tamo gdje ne treba da je bude”, kazao je Palmer za Glas Amerike.

Dodikove prijetnje da će kriza u Bosni Hercegovini nestati kada BiH nestane, Palmer shvata veoma ozbiljno.

“Svakako, to je prijetnja blokadom institucija na državnom nivou, prijetnja spriječavanjem funkcionalnosti bh. institucija i onemogućavanje ovim institucijama da posluže svojoj svrsi i ispune obećanje građanima BiH da će njihova vlada služiti njihovim interesima. To je prijetnja koju trebamo shvatiti veoma ozbiljno. Gospodin Dodik se i ranije ponašao na način koji je nedosljedan i nespojiv sa Dejtonskim sporazumom i on je zbog toga bio predmet američkih sankcija. Svako ko se pridruži anti-dejtonskim stavovima rizikuje da se pokrene takav odgovor Sjedinjenih Država”, kazao je Palmer.

Budući da je Dodik već pod sankcijama, Palmer je kazao kako međunarodna zajednica kolektivno mora jasno staviti do znanja da je to neprihvatljivo i da mu neće biti dopušteno da opstane.

“Svi u Banjoj Luci, u Republici Srpskoj, koji se svrstaju uz stav koji je zauzeo gospodin Dodik, moraju razumjeti rizike koje to nosi i štetu koju nanose budućoj europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine”, kazao je Matthew Palmer u intervjuu za Glas Amerike.

Klix.ba

Objava Matthew Palmer: Svako ko se pridruži antidejtonskim stavovima Dodika rizikuje sankcije pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement