Connect with us

Jajce Online

Međunarodni dan volontera obilježen i u BiH

Avatar

Published

on

Institut za razvoj mladih KULT u partnerstvu sa UN volonterima, uz finansijsku podršku Evropske unije, obilježio je Međunarodni dan volontera kroz panel diskusiju, na kojoj se govorilo o prilikama koje nude zakoni o volontiranju, kakve su prakse u provedbi tih zakona i koje su prepreke za potpunu provedbu zakonskih mehanizama i podrške volontiranju i volonterima/kama u BiH.

Zaključci diskusije su da je neophodno raditi na većoj implementaciji zakona o volontiranju i da je važno unaprijediti međusektorsku saradnju. Potrebno je da resorna entitetska ministarstva, odnosno odjel u Brčko distriktu BiH budu otvoreniji za organizacije civilnog društva, ali sa druge strane i da organizacije pokažu veće interesovanje za ostvarivanje institucionalnog dijaloga. Također, učesnici panel diskusije su naglasili da se mora prestati sa zloupotrebom zakona, ali i samih volontera, jer volontiranje gaji pozitivne emocije i stvara doprinos razvoju društva i zajednice.

“Volontiranje je jedan od najvažnijih mehanizama pružanja socijalne, ekološke i ekonomske transformacije, koji osigurava trajni utjecaj na promjene načina razmišljanja, stavova i ponašanja ljudi. Promicanje individualnog i korporativnog volontiranja pridonijet će miru i razvoju društva, zagovarajući prepoznavanje značaja volontera i integrirajući volontiranje u razvojne programe”, izjavio je Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH.

Institut za razvoj mladih KULT radio je na izradi i zagovaranju usvajanja Zakona o volontiranju FBiH, koji je rezultirao usvajanjem ovog zakona 2012. godine. Od tada, pa do danas Institut redovno radi i na provođenju i promociji zakona među institucijama vlasti, drugim organizacijama, ali i mladim volonterkama i volonterima. U posljednjih desetak godina Institut je izdvojio više od 3 miliona KM za inicijative mladih, a koje su bazirane na volonterskom radu. Sva dostignuća Instituta u posljednjih 18 godina bilo bi teško zamisliti bez doprinosa volontera, zbog čega su iz Instituta poručili volonterima da su veoma važni i da zaista zajedno možemo rješavati izazove sa kojima se suočavamo. U tom kontekstu, nije izostala podrška Evropske unije koja finansira projekat “Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru” u okviru kojeg se poseban fokus stavlja na korporativno volontiranje, saopćio je KULT.

Skupština Ujedinjenih naroda 1985. godine proglasila je 5. decembar Međunarodnim danom volontera.

Ovaj dan je prilika za promoviranje volontiranja, ali i prilika za ohrabriti nadležne institucije da podrže volonterske napore i prepoznaju volonterski doprinos u postizanju ciljeva održivog razvoja na svim nivoima unutar države.

BHRT

The post Međunarodni dan volontera obilježen i u BiH appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement