Connect with us

BiH

Mektić i ostali u Sudu BiH: Tužilaštvo traži mjere zabrane, advokati t…

Avatar

Published

on

Dragan Mektić (Foto: D. Ć./Klix.ba)

U Sudu BiH danas je održano ročište na kojem se raspravljalo o prijedlogu Tužilaštva za određivanje zabrane mjera optuženom Dragan Mektiću (SDS), aktuelnom državnom zastupniku i bivšem ministru sigurnosti i ostalima.

U Sudu BiH danas je održano ročište na kojem se raspravljalo o prijedlogu Tužilaštva za određivanje zabrane mjera optuženom Dragan Mektiću (SDS), aktuelnom državnom zastupniku i bivšem ministru sigurnosti i ostalima.

Mektića Tužilaštvo tereti za zloupotrebu, a optužnica je podignuta i protiv Igora Golijanina, bivšeg šefa Kabineta ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH, Samira Agića u svojstvu pomoćnika ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH i Edina Garaplije u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija – INZA d.o.o. Sarajevo.

Tužilaštvo je zastupala tužiteljica Vedrana Mijović, koja je tražila da se za optužene odrede mjere zabrane sastajanja sa svjedocima u ovom predmetu, te istupanja u medijima i davanja komentara o ovom predmetu. Odbrana se žalila na mjere zabrane.

Dragan Mektić (Foto: D. Ć./Klix.ba) Dragan Mektić (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Mektićeva advokatica Senka Nožica izjavila je da ne ne postoji zakonski osnov za određivanje mjera pritvora.

“Ovo što ću sada reći nikada u mojoj karijeri nisam izjavljivala. Ovo je montirana optužnica, a moj branjenik kažnjen jer je krirkovao rad Tužilaštva i VSTV-a”, kazala je Nožica.

Tužilaštvo je, navodi ona, u dokumentima zaboravilo navesti da se radi o donatorskim sredstvima, odnosno EU sredstvima, a poslije su navodili da su to budžetska sredstva.

“Njega je trebalo optužiti i staviti na koljena. Ostali su kolateralna šteta. Ukoliko su to sredstva EU kako mogu raditi s njima, jer EU kontroliše ta sredstva. I u mjerama zabrane se vidi da nema. Nema nijedan dokaz da je Dragan Mektić počinio krivično djelo, nijednom rečenicom nisu obrazložili mjere zabrane. Najvažnije je zatvoriti usta Mektiću. Zar ne trebaju svi mediji, ako je riječ o državniku, vidjeti kako naše Tužilaštvo rade, ako je sve u redu”, upitala je Nožica.

Edin Garaplija (Foto: D. Ć./Klix.ba) Edin Garaplija (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Ona je dodala da je Mektić državni zastupnik koji radi u istoj zgradi u kojoj se nalaze i svjedoci te da je prosto nemoguće provesti zabranu sastajanja sa svjedocima.

Adna Dobojlić, advokatica Edina Garaplije, kazala je da se krši presumpcija nevinosti. Kazala je da je njen branjenik prvo pozvan kao svjedok, a naknadno je bio optužen.

“Garapliji je uskraćeno pravo na uvid u dokaze. Dostavljene su nam fotokopije koje nisu ovjeren. Šta znači zabrana komunikacije s medijima? To zakon ne tretira, jer mediji nisu osobe. Što se tiče sporne prostorije u Ministarstvu sigurnosti ona je ustupljena Institutu a ne Garapliji”, kazala je ona.

Mirela Kandić, advokatica Golijanina pojasnil je da zapošljavanje provodi Agencija za državnu službu i to na osnovu javngo konkursa i kriterija, a ne njen branjenik.

Advoktica Vasvija Vidović, koja zastupa Agića, rekla je da Tužilaštvo nije dalao argumente za mjere zabrane.

Tužiteljica Mijović je sve ovo ocijenila dramatičnim izjava, poput onih o montiranom procesu.

“Nema teorije zavjere, proveli smo istragu. Nismo tražili isključenje javnosti u ovom sudskom procesu”, rekal je tužiteljica dodavši da su donatorska sredstva koja se spominju u optužnici doznačena budžetu.

Na to je reagirala Nožica kazavši da se ona ne mogu doznačiti budžetu, već eventualno posebnom računu. Za riječ se javio i Mektić.

“Ako moramo dokazivati elementarne stvari onda smo u ozbiljnom problemu”, rekao je on..

Sutkinja Dalida Burzić pozvala je za naredno ročite Tužilaštvo da dostavi dokaze u vezi sa izjašnjeme o krivici.

Klix.ba

Objava Mektić i ostali u Sudu BiH: Tužilaštvo traži mjere zabrane, advokati tvrde da je proces montiran pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement