17.7 C
Jajce
Ponedjeljak, 3 listopada, 2022
BiH

Meteorolozi upozoravaju: Stiže arktička fronta, bit će snijega i minusa i u BiH!

Portal Severe Weather Europe najavljuje kako nam iduće sedmice stiže dramatična promjena vremena. Smatraju da bi po svojim hladnim učincima mogla čak biti i historijski zapisana, piše meteorološki portal Severe Weather.

Prognoziraju da će arktička hladna fronta za Uskrs prvo pogoditi Skandinaviju, potom se proširiti na Veliku Britaniju, Irsku i Škotsku. Na grafikonima je prikazano kako će se fronta širiti jako brzo prema ostatku Europe.

U ponedjeljak će zahvatiti i Njemačku, a potom se spuštati prema ostatku Europe i Mediteranu. U utorak bi trebala biti iznad našeg područja.

Snježne mećave mogle bi pogoditi Alpe i zahvatiti Balkan već u utorak, a očekuje se i mraz koji bi mogao naštetiti vegetaciji koja je zbog toplog vremena već procvjetala – navode na meteorološkom portalu.

Radi se o nastavku nestabilna vremena koje još od februara šara od visokih temperatura do vrlo niskih.

Krajem februara bilježili smo visoke temperature za taj mjesec i pojavu saharskog pijeska nad Europom, a potom je sredinom marta Europu opet zahvatio hladni val. Posljednjih dana marta opet su zabilježene visoke temperature.

Kako navodi portal njihove simulacije pokazuju da bi sjevernu Italiju, zapadnu Sloveniju i Hrvatsku mogle zasuti impresivne količine snijega za ovo doba godine. Prvo će početi s kišom, ali će se vrlo brzo ona pretvoriti u snijeg koji bi mogao padati čak i uz more. Procjenjuje se i do 30 centimetara snijega na nekim područjima na Balkanu, ponajviše u Sloveniji.

Kao rezultat, jutarnje temperature mogle bi biti veoma niske, i do -10 stepeni Celzijusa u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

 

 

(Fokus.ba)

The post Meteorolozi upozoravaju: Stiže arktička fronta, bit će snijega i minusa i u BiH! appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

U FBiH u novembru 44,6 hiljada turista, ostvareno 93,8 hiljada noćenja

Jajce Online

Najavljen ledeni talas u BiH, stiže “suha zima”

Jajce Online

Slovenski reprezentativac porijeklom iz BiH čestitao Seferoviću: Bravo, zemljače!

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!