Connect with us

BiH

Migranti otvaraju novu rutu prema Neumu

Avatar

Published

onZbog zatvorene granice između BiH i Hrvatske na području Krajine, vrlo je moguće otvaranje nove migrantske rute koja bi vodila preko Neuma do Italije, saznaje „Dnevni avaz“!
Nema graničara
Hiljade migranata, naime, posljednjih su godina protutnjale kroz BiH jureći prema Krajini, odakle su se najlakše mogli dočepati Evropske unije. No, situacija se radikalno promijenila.
Već duže vremena Hrvatska svoju granicu prema BiH drži zatvorenom i prolaska nema. Hiljade migranata ostale su u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši…
Za ulazak u BiH i dolazak do Krajine migranti godinama koriste iste rute. Preko Srbije ulaze u rejone Bijeljine i Višegrada, a preko Crne Gore u rejon Trebinja. Iz Bijeljine se prema Krajini kreću preko Tuzle, dok se oni koji su u našu državu ušli u okolici Višegrada ili Trebinja prvo upute ka Sarajevu, a odatle prema Krajini.
No, s obzirom na novonastalu situaciju, migranti su počeli tražiti druge rute. Kako saznajemo, službe u BiH koje prate njihovo kretanje došle su do informacija o novom pravcu kretanja koji bi uskoro mogao postati aktivan.
Radi se o ruti koja bi od Bijeljine i Višegrada vodila do Sarajeva, odakle bi preko Čapljine vodila do jedinog bh. grada na moru, Neuma. Odatle bi migranti čamcima pokušali prijeći granicu i ući u Hrvatsku.
Službe, kako nam je rečeno, za sada imaju tek nekoliko informacija o toj ruti, ali se već razmatraju planovi kako je kontrolirati, jer migrante neće biti moguće zaustaviti.
– Granična policija raspolaže s nešto više od 1.000 ljudi. Mi na pojedinim graničnim prijelazima imamo po jednog graničara, a o stopostotnom čuvanju granice možemo samo maštati. Priča se mnogo o toj ruti prema Neumu, to će biti haos ako krene – kaže nam izvor iz Granične policije.
Najlakši način
S druge strane, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić jučer je za „Avaz“ kazao da takva ruta još ne postoji.
– Možda ima pojedinačnih pokušaja. Za sada nema organiziranih kretanja prema tom dijelu. Nema to puno logike, jer im to nije bliže. Mislim da će ova ruta prema Krajini ostati još dugo aktivna, to je trenutno najlakši put za migrante – kaže Mektić.
Bijeg iz Salakovca
U blizini Mostara nalazi se Migrantski centar Salakovac. U njemu je smješteno njih nekoliko stotina, a svakodnevno se bilježe bježanja, dok isto tako skoro svaki dan u njega dođe oko 100 izbjeglica.
Kako saznajemo, veliki broj onih koji pobjegnu iz Salakovca kreće se prema Neumu, gdje traže način prelaska granice.
 
 
(avaz)
Objava Migranti otvaraju novu rutu prema Neumu pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement