Connect with us

BiH

Mijatović za BHRT: Šta je problem da gospodin Šarović, Borenović i Nešić kažu: “Da, Bosna i Hercegovina je moja država”

Avatar

Published

on

Mijatović za BHRT: Šta je problem da gospodin Šarović, Borenović i Nešić kažu: “Da, Bosna i Hercegovina je moja država”

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) Vojin Mijatović kaže za BHRT da u osnovi podržava razgovore SDP-a, Naše stranke i Naroda i Pravde iz Federacije BiH sa Partijom demokratskog progresa (PDP), Srpskom demokratskom strankom (SDS) i Demokratskim narodnim savezom (DNS) iz Republike Srpske o nekoj vrsti saradnje na narednim izborima u BiH 2022. godine.

„Ono što ću očekivati, bez obzira što su rekli ‘nećemo teške teme’, to je da vidim hoće li se vrh PDP-a odreći Draže Mihailovića i sličnih fašističkih tekovina, kako gledaju na državu Bosnu i Hercegovinu i sve ono što je čini shodno Ustavu, jer mislim da su to neophodne stvari kako bi krenuli u promjenu svijesti, sistema“, izjavio je u intervjuu „Jedan“ potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović.

Intervju „Jedan“ je na programu BHT1 večeras od 19 sati i 45 minuta.

Mijatović tvrdi da on neće biti dio izbornog procesa, ako prethodna pitanja ne budu raščišćena. Neće biti dio priče o saradnji jer, kako kaže, već tri i po godine na teritoriji RS-a propagira nešto sasvim suprotno onome što sada propagiraju SDS, PDP i DNS.

„Šta je problem da gospoda Šarović, Borenović i Nešić kažu: Da, Bosna i Hercegovina je moja država. Zar je to toliko strašno? Ako nisu to u stanju da kažu, o čemu mi pričamo. Ja ne tražim nikakva priznanja za bilo šta drugo. Dajte samo okvir, a to je država Bosna i Hercegovina“, kategoričan je Vojin Mijatović.

Nema mirne predaje vlasti u BiH

Mijatović tvrdi da u BiH nije moguća mirna predaja vlasti, ali jeste, kaže, moguće izvesti na ulice 100.000 nezadovoljnih ljudi. Navodi da mu je žao što vrh SDP-a nije podržao takvu ideju.

„Mi znamo da nam je u zemlji katastrofa, da je sve stalo, da ništa ne funkcioniše. Pokušate na demokratski način, vlasti i režimi izignorišu. Nijedan zakon ne može da prođe, nijedno pravo ne može da se ostvari, nastavlja se sa kriminalom i korupcijom. Šta ostaje? Ali, ako vi kao najjača opoziciona stranka stanete na čelo naroda, pa neka prvi put bude 2.000 ljudi, pa će biti 10.000 ljudi, pa će biti 100.000 ljudi. Ali, to moramo raditi i u Sarajevu i u Banjaluci“, kategoričan je potpredsjednik SDP-a BiH.

Potpredsjednik SDP-a kaže da je na poziv Evropskog centra za sigurnosne studije prošle sedmice učestovao u ekspertskom razgovoru o temi “Popravljanje Dejtona – novi dogovor za BiH” i da je bio upitan kako su međunarodne sankcije uticale na pojedine političare u BiH.

„Ja sam tu imao vrlo jasan stav. Vi ste pomogli samo gospodinu Dodiku. On je nakon tih sankcija postao nacionalni heroj. Uz to ste mu tada odobrili još jedan aranžman sa MMF-om i on je plebiscitarno pobijedio na tim izborima nakon tih famoznih sankcija. Ukoliko planirate sankcije za političke lidere u Bosni i Hercegovini, molim vas, morate uraditi za svu trojicu ili sve tri grupe, jer materijala za kriminal i korupciju ima bruka. Moraju to biti i sankcije SAD-a i EU paralelno i tek tada će biti efekti po građane Bosne i Hercegovine“.

Pare iz Londona za pobjedu na izborima

Vojin Mijatović ukazuje na štetne posljedice novog zaduživanja Republike Srpske na Londonskoj berzi i žali zbog toga što, kako tvrdi, mnogi koji su trebali ukazati na pogubnost zaduživanja, nisu to učinili.

„Oni su krenuli da traže alternativno finansiranje za ono što je njima bitno. To su budžetski korisnici, penzioneri i borci. To je njihovo glasačko tijelo. Zadužili su se na Londonskoj berzi putem euroobveznica….. Gospodin Dodik je završio sa tom emisijom, kažu da je vrlo bitna, historijska. A šta kada prođe pet godina, a on ne plati? Vlada Republike Srpske kaže ‘mi nemamo da platimo’ i investitor blokira račun Vlade Republike Srpske. A onda Vlada RS izađe s rješenjem i kaže ovako ‘Mi nemamo u ovom trenutku da vam platimo, ali možemo da vam ponudimo koncesiju, recimo za izgradnju hidroelektrane na Drini’. I investitor kaže ‘odlično’. Napravi se sporazum o poravnanju i onda imam pitanje za one što tvrde da nisam u pravu. Je l’ Drina u Africi ili u Bosni i Hercegovini? Busamo se državom, a kad dođe momenat da neko zalaže državu, e onda gledamo šta u zakonu jeste ili nije“.

Ili borba protiv kriminala i korupcije u Kantonu Sarajevo ili prozivke

Još malo će pričekati da vidi da li je nova kantonalna vlast u Sarajevu počela borbu protiv kriminala i korupcije, a ako to ne učini, Vojin Mijatović će, kako je najavio, javno početi prozivati odgovorne za to.

„Ja se iskreno nadam da je borba protiv kriminala i korupcije počela i sačekaću još malo vremena da vidim. Jer znate šta će se desiti u suprotnom? Onda SDA nije krala 20 godina u Sarajevu… Ukoliko naš opozicioni opus koncipiramo na napadima da postoji kriminal, korupcija i to ponavljamo uporno iz izbornog ciklusa u izborni ciklus i sada dođete u priliku da su vam građani dali povjerenje, onda imate dvije opcije. Ili da budete vlast kao što su bili oni, da ništa ne uradite i da izigrate povjerenje građana, ili da krenete da radite i pravite sistem“.

U intervjuu „Jedan“ Vojin Mijatović govori i o kriminalu tokom pandemije, razlozima zbog kojih vjeruje da će Dodik, Izetbegović i Čović 2022. godine otići u političku penziju, dok na primjeru nogometnog kluba Borac iz Banjaluke objašnjava kako se i koliko politika miješa u sport.

BHRT

The post Mijatović za BHRT: Šta je problem da gospodin Šarović, Borenović i Nešić kažu: “Da, Bosna i Hercegovina je moja država” appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement