7.9 C
Jajce
Četvrtak, 23 ožujka, 2023
Bild.ba Sa Web-a

Mikulić: U zloglasnom logoru Armije BiH 'IV. osnovna škola' prolazili smo strašne torture

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u nedjelju je kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru obilježena 29. godišnjica raspuštanja logora i razmjene hrvatskih logoraša iz logora Armije BiH ‘IV. osnovna škola’ u Mostaru.Predsjednik Hrvatskog udruženja logoraša Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Željko Mikulić rekao je kako se danas prisjećaju svih ubijenih u tom logoru, a riječ je o 17 hrvatskih branitelja.– Logor ‘IV. Osnovna škola’, koji je formiran od zapovjedništva 4. korpusa Armije BiH, bio je zloglasni logor u kojem smo prošli strahovite torture – ustvrdio je Mikulić.

Prema dokumentaciji s kojom raspolaže Udruga hrvatskih logoraša, kroz spomenuti logor prošao je 131 logoraš u vremenu od 30. lipnja 1993. godine, naveo je Mikulić.– Od tih, 131, 17 ljudi je poginulo, a preko 50 posto je ranjenih. Najmlađa žrtva je imala samo 17 godina, a najstarija 54 godine. I dan danas preživjeli osjećaju strahovite patnje – naveo je Mikulić.Poručio je kako se ovaj današnji datum ne smije zaboraviti već ga i dalje treba nastaviti obilježavati.Također, pozvao je današnje društvo da imaju malo više razumijevanja i poštovanja prema logoraškoj populaciji jer ”smo mi uz ratne i vojne invalide, najveći stradalnici Domovinskog rata”.Nakon polaganja vijenaca i paljena svijeća u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve služena je sveta misa.

Bild.ba: Originalni link

Povezane vijesti

Nova dojava o eksplozivima: I SIP-u BiH dojavljeno da im je u zgradi podmetnuta bomba

Bild.ba

TRAVNIK OVO NE PAMTI: Amel Tuka nastupa protiv Bokšića, Stanića, Vlaovića…

Centralna.ba

Naši stari su uvijek govorili da nakon velikih kiša dođu i veliki potresi. No, je li to istina ili mit? Evo što kažu seizmolozi

Bild.ba