11.2 C
Jajce
Srijeda, 29 ožujka, 2023
BiH Hrvatska

MILANOVIĆ S CVIJANOVIĆ: Dayton je temelj, u hrvatskom interesu je da se to ne dira, Bećirović dobrodošao, Komšić nije

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović sastao se danas s predsjedateljicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović koja je došla u Zagreb u radni posjet.

Nakon sastanka, Zoran Milanović i Željka Cvijanović obratili su se medijima. Zoran Milanović rekao je kako je došlo do sastanka temeljem razgovora prije nekoliko tjedna.

– Mislim da je to pravo vrijeme i dobar način. Odnosi s prethodnim Predsjedništvom nisu bili idealni, u mom mandatu. Vrijeme je da se otvori novo poglavlje. BiH kako je mi vidimo, kako je ja vidim, a to je subjekt međunarodnog prava temeljen na Daytonu.

MILANOVIĆ S CVIJANOVIĆ: Dayton je temelj, u hrvatskom interesu je da se to ne dira, Bećirović dobrodošao, Komšić nije
Foto: CROPIX

On je temelj BiH. U hrvatskom je interesu da se to ne dira. Ako se to bude diralo, iz toga može izaći samo zlo. Ovo nije savršeno stanje. Za mene je najvažnija tema – stabilnost u regiji, mir, predvidivost, europski put BiH, ako ona to želi, a vidim da želi. I zadnje, ali ne najmanje bitno – položaj Hrvata, jednog od triju konstitutivnih naroda u BiH, a ne kao neke manjine. Iako manjine u Hrvatskoj imaju jedinstveno dobar status. Tako neka i bude, rekao je.

Naglasio je da se očekuje da za Hrvate u BiH status bude dostojanstven, jednak statusu Bošnjaka i Srba.

– O tome sam spreman razgovarati sa svakim tko pokaže minimum zdravog razuma i dobrih namjera, a kod gospođe Cvijanović i njenog političkog kruga u BiH vidim malo veći kvantum zdravog razuma i dobre volje. Hvala još jednom i dobrodošli u Hrvatsku, rekao je Milanović.

Milanović je ponovo ponovio da “Željko Komšić nije predstavnik Hrvata”, dok za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Denisa Bećirovića, “svog starog poznanika”, kaže da su u kontaktu.

“Dogovorili smo da je nakon posjeta Cvijanović dobrodošao i Bećirović, a nažalost, drugi formanti ne dolaze u obzir”, rekao je Milanović.

Foto: CROPIX

Željka Cvijanović je rekla da je opredijeljena za Daytonski sporazum kao stalnu postavku.

– Kroz razgovor i dijalog će uvijek biti prilika za rješavanje problema. Rješenja nema onda kad je šutnja. Ovaj sastanak je u funkciji izgradnje dobrog razumijevanja, ali i stvaranja temelja za još bolju suradnju u budućem periodu, rekla je.

Kasnije poslijepodne, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković primit će predsjedateljicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Cvijanović./HMS/

Povezane vijesti

Za putovanja unutar BiH ove godine je potrebno skoro duplo više novca nego 2021.

Centralna.ba

Osam uhapšenih zbog sumnje da su za 200-300 eura osiguravali izdavanje lažnih potvrda o vakcinaciji

Jajce Online

Emir i Sead uzeli 300.000 eura za maske koje ne posjeduju niti ih mogu proizvesti

Jajce Online