Connect with us

BiH

Milorad Dodik povukao vitalni interes i zatražio sjednicu NSRS

Avatar

Published

on

Milorad Dodik povukao vitalni interes i zatražio sjednicu NSRS

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik povukao je pitanje vitalnog entitetskog interesa o kojem se mora izjasniti Narodna Skupština Republike Srpske.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik povukao je pitanje vitalnog entitetskog interesa o kojem se mora izjasniti Narodna Skupština Republike Srpske.

Naime, u Narodnoj skupštini zaprimljen zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za sazivanje posebne sjednice parlamenta.

Prvi na redu je prijedlog ministra sigurnosti Fahrudina Radončića vezan za Frontex, a druga tema bilo bi pitanje zvaničnog dolaska u Sarajevo predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

“Kabinet predsjedika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića danas je zaprimio zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za sazivanje sjednice Narodne skupštine na kojoj bi se narodni poslanici izjasnili o Izjavi člana
Predsjedništva BiH o proglašenju Odluke o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine broj 01-50-1-476-3/20, bez konsenzusa usvojene na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 19. februara 2020. godine, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske”, kaže se u saopćenju iz NSRS.

Dalje, u dopisu je Dodik zatražio da se narodni poslanici na sjednici izjasne i o Izjavi člana Predsjedništva BiH o proglašenju Zaključka o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, 2. i 3. marta 2020 godine, bez konsenzusa usvojenog na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 19. februara 2020. godine, “veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske”.

Dodik je pozvao poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da u roku od 10 dana održe sjednicu i dvotrećinskom većinom podrže ove dvije izjave.

Podsjetimo, po Ustavu BiH, Narodna skupština Republike Srpske razmatra Izjavu
člana Predsjedništva BiH iz RS. Ukoliko u roku od 10 dana od dana proslijeđivanja Izjave Narodna skupština Republike Srpske dvotrećinskom večinom potvrdi Izjavu, osporena Odluka i Zaključak ne stupaju na snagu.

Klix.ba

Objava Milorad Dodik povukao vitalni interes i zatražio sjednicu NSRS pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement