Connect with us

BiH

Ministar Brkić: Politike više nema u policiji u Tuzli, vratit ćemo pov…

Avatar

Published

on

Foto: A. K./Klix.ba

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejman Brkić u proteklom periodu našao se nekoliko puta u fokusu javnosti, posebno ovih dana kada se govorilo o njegovoj smjeni te razrješenju dužnosti direktora Uprave policije Dževada Kormana, što je izazvalo i reakciju međunarodne zajednice.

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejman Brkić u proteklom periodu našao se nekoliko puta u fokusu javnosti, posebno ovih dana kada se govorilo o njegovoj smjeni te razrješenju dužnosti direktora Uprave policije Dževada Kormana, što je izazvalo i reakciju međunarodne zajednice.

Ministar unutrašnjih poslova TK Sulejman Brkić dolazi iz stranke Socijaldemokrati BiH, a na njegov račun opozicija u Kantonalnoj skupštini proteklih dana iznosila je niz optužbi. Među njima su i one da skupa s Vladom TK policiju želi staviti pod direktan politički utjecaj, zatim da neosnovano smjenjuje direktora Uprave policije Dževada Kormana, a nametnut mu je i sporni postupak u vezi s imenovanjem članova novog Nezavisnog policijskog odbora.

O svim ovim temama Brkić je otvoreno govorio za Klix.ba, istaknuvši da je legalista, kao i da bolji dani dolaze za policijske službenike u ovom kantonu.

Kada je riječ o prijedlogu njegove smjene koji na posljednjoj hitnoj sjednici Skupštine TK nije prošao, Brkić je kazao da je opozicija imala sasvim legitimno pravo na to.

“Predlagači moje smjene iz opozicije koja uvijek teži da bude pozicija, smatrali su da će mojom smjenom narušiti stabilnost Vlade TK, odnosno dijela skupštinske većine. Međutim, ona je pokazala svoju snagu, a opozicija prilikom iznošenja razloga za moju smjenu se, između ostalog pozivala na saznanja iz portala. Ovdje će samo građani izdvojiti sredstva za održavanje te sjednice koja je bez konkretnih rezultata, a da li će neko odgovarati za to, sada je pitanje”, kaže Brkić za Klix.ba.

Na poziciju ministra unutrašnjih poslova došao je u julu prošle godine, a kako je istakao, u sigurnosnom sektoru prave promjene će tek nastupiti.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba

Brkić navodi da je prilikom preuzimanja ministarstva u Upravi policije zatekao stanje koje je pokazivalo da je u ovaj resor bila duboko upletena politika.

“Sam način imenovanja Dževada Kormana, koji je bio drugi na listi, pokazuje politički utjecaj. Uprava policije koja je upravna organizacija u sastavu ministarstva se više bavila sama sobom, nego onim poslovima za koje je nadležna. Zbog toga smo pokušali prvo uspostaviti zdrav i normalan kontakt s direktorom, ali to Vlada TK nije uspjela. Korman se oglušio o bilo kakve instrukcije vlade, a ne ministra. On je za svoj rad dobio negativnu ocjenu, što je u skladu sa zakonom bila osnova za njegovu smjenu”, naveo je Brkić.

Prilikom predlaganja Brkićeve smjene opozicioni zastupnici u Kantonalnoj skupštini spočitavali su mu to da nije naveo značajne razloge za razrješenje Kormana, odnosno davanje negativne ocjene. Brkić je u našem razgovoru odgovorio da je smjena potkrijepljena brojnim dokazima o lošem radu Kormana.

Kako je naveo, obrazloženje prijedloga za negativnu ocjenu je sačinjeno na 24 stranice koje su i javno dostupne, ali da su se u medijima pojavili dijelovi koji nisu toliko značajni, poput zamjerki da Korman ne nosi uniformu na poslu, da se loše ophodi prema ministru i slično.

“Postoji hiljadu razloga za negativnu ocjenu, od različitog odnosa prema policijskim službenicima jer prvi čovjek u bilo kojoj instituciji treba biti primjer svima. Kada on sebi poveća plaću za 10, 20 ili 50 puta u odnosu na onoga koji je ispod njega, to govori o prvom čovjeku, te o tome koliko je onaj ispod motivisan da radi svoj posao kako bi trebao i kako mu zakon nalaže. U svim institucijama smo plaćeni novcem građana i njima moramo odgovarati te se prema podređenima odnositi isto kao i prema sebi, u cilju njihove bolje motivacije”, nastavlja Brkić za Klix.ba.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba

Dalje navodi da je sigurnosna situacija u kantonu nezadovoljavajuća, a Skupština TK ranije nije usvojila informaciju o stanju sigurnosti za 2018. godinu. Kada je riječ o daljem periodu, Brkić ističe da su rezultati sa terena pokazali da je ono sve lošije.

“U Tuzlanskom kantonu u oblasti sigurnosti imamo alarmantno stanje, a Uprava polciije je više trošila energije na razmirice unutar zgrade, nego na ono za što građani izdvajaju novac za sve nas. O tome kakvo je operativno djelovanje na terenu najbolje pokazuje broj saobraćajnih nesreća, posebno sa smrtnim ishodom. Svi planovi su rađeni po principu ‘copy-paste’ iz ranijih perioda, bez da su sprovođeni na terenu”, tvrdi naš sagovornik.

Dosadašnji dio Brkićevog mandata obilježio je i prijedlog izmjena kantonalnog Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova koji je Vlada TK usvojila koncem novembra prošle godine.

Pored opozicionih stranaka, posebno SDP-a, reagovali su i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i ambasador SAD-a u našoj zemlji Eric Nelson. Oni su naveli da su tada predložene izmjene zakona neprihvatljive i da predstavljaju instrument koji će omogućiti direktnu političku kontrolu nad profesionalnim radom policije.

“Isti politički subjekti, konkretno SDP i Naša stranka, su zakon u rigidnijoj formi donijeli u Sarajevskom kantonu. Mi smo promijenili onaj dio zakona s kojim OHR i Američka ambasada u BiH nisu bili zadovoljni, tako da se uopće ne diraju ovlasti Nezavisnog odbora. Neka bilo ko pogleda predviđene izmjene zakon i neka ih usporedi sa sarajevskim, vidjet će da je naš daleko blaži. Dakle, policija se neće stavljati pod političku kontrolu, već radimo na tome da je depolitizujemo”, tvrdi Brkić.

U proteklim danima se mnogo pričalo i o imenovanju Nezavisnog odbora koji predlaže, imenuje i prati rad direktora Uprave policije. Iz opozicije su ukazivali na kršenja zakonskih procedura prilikom imenovanja odbora, a iz SDP-a su ustvrdili da se u članstvu nalaze dvije osobe koje su pod sumnjom u sukob interesa zbog toga što su donedavno bile na određenim stranačkim funkcijama.

“Nezavisni odbor je tijelo Skupštine TK koje bira članove, a konkursnu proceduru sprovodi Komisija za izbor i imenovanje. Te navode će ispitati skupštinske komisije koje će dati ocjenu, a krajnju ipak daje Skupština TK. Ne znam zašto predstavnici iz SDP-a nisu komentarisali to da je prethodni Nezavisni odbor imao dva člana koja su u toku svoga rada zaposlili svoje prve srodnike u Upravu policije. Sukob interesa je kada iskoristite svoje članstvo kako biste svoje sinove ili kćeri zaposlili u Upravu policije u toku članstva u dva mandata. Njihovim najbližim srodnicima upravljao je direktor Uprave policije, a koji je svoj izvještaj o radu podnosio njihovim srodnicima u Nezavisnom odboru. Kome su ti članovi služili?”, nadovezuje se Brkić.

Foto: A. K./Klix.ba Foto: A. K./Klix.ba

Ionako uzavrelu atmosferu dodatno je podgrijala i istraga protiv člana ovog tijela Suada Suljića koji je podnio neopozivu ostavku u Nezavisnom odboru. Brkić kaže da je Suljić još uvijek član Nezavisnog odbora do trenutka kada će biti imenovan novi, istaknuvši da ovo tijelo sada nesmetano funkcioniše jer je kvorum od pet članova za donošenje odluka ispunjen.

S druge strane, kada su u pitanju Brkićevi dalji pravci djelovanja u Ministarstvu unutrašnjih poslova TK, on navodi da su planirane aktivnosti u svim segmentima kako bi se podigao nivo sigurnosti u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH.

“Cilj nam je sigurnije i pravednije društvo, a da radni ambijent svakog policijskog službenika bude podignut na viši nivo. U planu je da ove godine radimo rekonstrukciju jedne zgrade kako bismo otvorili prostor za to da članovi Sektora kriminalističke policije dobiju dostojan radni ambijent jer danas u jednoj kancelariji boravi njih sedam ili osam. Na ovaj način ćemo ih motivisati da u svom poslu pruže maksimum jer u ovom trenutku nikome nije jasno kako oni uopće imaju motivaciju za obavljanje zadataka”, kaže Brkić.

Naš sagovornik smatra da je povjerenje građana u policiju izgubljeno u proteklih 15 godina, kreiranjem ambijenta u kojem se policija stavlja pod utjecaj, ne politike, već nekoliko ljudi.

“Ali, vjerujemo da će promjene koje su već počele dovesti do povratka tog povjerenja, ne samo u policiju, već u sve institucije. U narednih godinu dana ćemo pokazati i dokazati sve tvrdnje, a o tome će govoriti samo rezultati”, kazao je Brkić, naglasivši na kraju našeg razgovora da će u narednom periodu tuzlanska policija zasigurno odgovoriti svim sigurnosnim izazovima koji im se nametnu, posebno u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije i slično.

Klix.ba

Objava Ministar Brkić: Politike više nema u policiji u Tuzli, vratit ćemo povjerenje građana pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement