Connect with us

BiH

Ministarstvo prosvjete RS: Ne umanjujemo nijednom narodu pravo na jezi…

Avatar

Published

on

Ministarstvo prosvjete RS: Ne umanjujemo nijednom narodu pravo na jezi...

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) danas su saopćili kako poštuju Ustav tog bh. entiteta i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja te da ne umanjuju nijednom narodu pravo na jezik.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) danas su saopćili kako poštuju Ustav tog bh. entiteta i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja te da ne umanjuju nijednom narodu pravo na jezik.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić prethodno je zatražio od Vlade RS i resornog ministarstva da riješi problem izučavanja bosanskog jezika i nastave na bosanskom jeziku u tom entitetu te da se, kako je naveo, prekine praksa negiranja bosanskog jezika, kojim govori 52,86 posto stanovnika u Bosni i Hercegovini i koji je, prema izjašnjenju građana na popisu 2013. godine, drugi jezik po zastupljenosti u ovom entitetu.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su odgovorili da se učenicima bošnjačke nacionalnosti upisuje u pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava naziv jezika u skladu s Ustavom RS.

“Kada su u pitanju jezici konstitutivnih naroda, Ustavom RS je propisano: ‘Službeni jezici RS su: jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda’ pri čemu se ne favorizuje nijedan od tri konstitutivna naroda, pa stoga smatramo da ovakvom definicijom nije povrijeđen princip konstitutivnosti naroda, koji spada u zaštitu kolektivnih ljudskih prava i sloboda – a propisan je u 10. alineji Preambule Ustava BiH”, navode iz tor resora Vlade RS-a.

Sve podnesene tužbe kako pred redovnim sudovima u RS, tako i u Federaciji BiH, kao i pokrenute inicijative za ocjenu ustavnosti i zakonitosti pred Ustavnim sudom u RS, odnosno Ustavnim sudom BiH su, kako dodaju, odbijene, tj. nije utvrđena diskriminacija po tom pitanju u RS.

Entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić je uputio pismo premijeru RS Radovanu Viškoviću, ministrici prosvjete i kulture Nataliji Trivić, te uredima visokog predstavnika, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u kojem napominje da nova školska godina u entitetu RS počinje za dvije sedmice, a da bošnjačka djeca početak nastave ponovo dočekuju uskraćena za jedno od osnovnih ljudskih prava.

“Pravo na jezik je zagarantovano ustavima entiteta i države, ali i brojnim međunarodnim konvencijama, te od Vas, kao predstavnika Vlade entiteta RS, tražim da se poštuje ovo pravo i prestane diskriminacija bošnjačke djece”, ukazao je Salkić.

Klix.ba

Objava Ministarstvo prosvjete RS: Ne umanjujemo nijednom narodu pravo na jezik pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement