Connect with us

BiH

Ministarstvo zdravstva KS poziva žene na pregled dojki

Avatar

Published

on

Ministarstvo zdravstva KS poziva žene na pregled dojki

BiH

Prevencija

Skrining mamografijom je preventivni pregled naizgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promjene u tkivu dojke

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Svjesni činjenice da je prevencija važna mjera savremene medicine Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je nakon mnogo godina iznašlo sredstva za finansiranje skriniga dojke.

Skrining je započeo 2. septembra te se pozivaju žene starosne dobi od 40 do 55 godine da se jave u Zavod za zaštitu žena i materinstva KS na pregled.

– Nakon 15 godina prvi put se u našem Kantonu sprovodi skrining raka dojke, bez obzira na status zdravstvenog osiguranja. Cilj nam je usmjeriti se na preventivne programe najčešćih malignih i hroničnih bolesti – istakla je ministrica zdravstva KS Amela Sofić.

Skrining mamografijom je preventivni pregled naizgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promjene u tkivu dojke.

Specijalista radiologije koja radi u Zavodu za zaštitu žena i materinstva Suzana Dilić kaže da konačno raspolažu sa digitalnim mamografom sa značajno poboljšanom analizom.

Istakla je da je za dojke mlađih žena važna dijagnostička metoda ultrazvuk, a kod žena starije dobi nazobilazna je skrining metoda mamografija, saopćeno je iz Press službe KS.

Autor: Fena

Fokus.ba

Objava Ministarstvo zdravstva KS poziva žene na pregled dojki pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement