Connect with us

BiH

Miroslav Lajčák bi mogao postati prvi specijalni izaslanik EU za zapad…

Avatar

Published

on

Miroslav Lajčák bi mogao postati prvi specijalni izaslanik EU za zapadni Balkan

Miroslav Lajčák bi mogao postati prvi specijalni izaslanik EU za zapadni Balkan

Foto: Fena

Prvi specijalni izaslanik Europske unije za zapadni Balkan, kako se spekulira, mogao bi biti odlazeći slovački ministar vanjskih poslova i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak.

Tu informaciju objavio je danas specijalizirani portal za praćenje europskih institucija EURACTIV.com uz pojašnjenje da je tu poziciju uspostavila Europska komisija u suradnji sa Europskom službom za vanjske poslove (EEAS) za koju je Lajčák kratko radio.

EU do sada nije imala specijalnog predstavnika za regiju koji pokazuje aspiracije za članstvo u EU, a pregovori Beograda i Prištine vođeni su uz posredovanje bivše visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnost Federice Mogherini.

Beograd i Priština su uz posredovanje Brisela vodili dijalog s ciljem postizanja sveobuhvatnog sporazuma, međutim, dijaloga nema više od godinu dana. Prekinut je krajem 2018. godine kada je Priština uvela takse od 100 posto na robu iz Srbije i BiH.

Poslije taksi, nova kočnica su bili izbori, najprije europski u svibnju 2019. godine, a zatim i na Kosovu u listopadu, dok u Srbiji tek slijede izbori vjerojatno u travnju ove godine.

Od prije nekoliko mjeseci i Sjedinjene Američke Države imaju specijalne izaslanike u regiji – Matthew Palmer je postavljen za specijalnog predstavnika državnog tajnika Mikea Pompea za zapadni Balkan, a Richarda Grenella predsjednik SAD-a Donald Trump imenovao je za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

Fena

(Srednjabosna.com)

Objava Miroslav Lajčák bi mogao postati prvi specijalni izaslanik EU za zapadni Balkan pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement