Connect with us

Jajce Online

Mirsad Đonlagić o situaciji u KSBiH: Šokiran sam nalazima Finansijske …

Avatar

Published

onŠok je blaga riječ za sve ono što osjeća Mirsad Đonlagić kad je u pitanju aktuelna situacija u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine.
Jedan od pokretača našeg Saveza, a sada član Upravnog odbora, ističe da je zatečen finansijskim pokazateljima i izvještajima Finansijske policije i poreznih inspekcija.
Veliki dugovi
– Neugodno sam iznenađen nalazima Finansijske policije, jer su prethodno prezentirani izvještaji govorili o smanjenju dugova i pozitivnim trendovima.

Meni je to posebno teško, jer sam od 1993. uz Savez i nikada za svoj rad nisam naplatio nijednu marku, a doprinio sam Savezu u finansijskom smislu, pa i u indirektnoj pomoći, kao i pomoći FIBA-e. Morate shvatiti moje osjećaje, jer sam na određeni način i utemeljitelj KSBiH, s timom ljudi, i njegov prvi predsjednik – ističe Đonlagić.
Prema njegovim riječima, većina dugova, kao i sporne isplate pojedincima, nikada nisu bile prezentirane Upravnom odboru. Isplivale su na površinu nakon što su inspekcije ušle u Savez prema nalogu Tužilaštva BiH te utvrdile da KSBiH samo za porez od 2011. do 2016. godine duguje 1,2 miliona maraka (ukupna dugovanja iznose 2,4 miliona KM).
Očekuju reakciju
– Dugovi su šokantni, a ja sam sve vrijeme bio za to da iznesemo golu istinu. Ovdje ne govorim o nepravilnostima u trošenju novca, to će neki drugi organi rješavati, već o tome da niko neće da te primi, sasluša i odvoji novac za državni tim.
Svjestan sam da ovoj državi ne treba sport. Mi smo u poziciji da preklinjemo za svaku marku. Negdje imamo razumijevanja, a negdje neće ni vrata da otvore. Sport je, praktično, mrtav – naglašava Đonlagić te dodaje da još postoje dobronamjerni pojedinci, ali da to nije dovoljno.
Stoga Đonlagić podržava stav svojih kolega iz KSBiH, koji su najavili obustavu svih aktivnosti ukoliko država ne reagira i ne pomogne prevazilaženje krize.
– Podržavam krajnje mjere, jer drugačije, nažalost, nije moguće probuditi reakciju ovog društva da se izjasni da li mu je potreban sport ili ne. Status sporta nije reguliran, ali sve je moguće ukoliko ljudi žele – rekao je Đonlagić.
Burno i na svjetskoj sceni
Đonlagić, koji je i član Upravnog odbora evropskog ogranka Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), sutra će u njemačkom Berlinu prisustvovati sastanku rukovodstva FIBA Evrope. Dan poslije, održat će se i sjednica Skupštine FIBA Evrope.
– Možda je rješenje ne samo razgovarati s domaćim predstavnicima vlasti nego i s FIBA-om, jer ćemo, u ovoj situaciji, morati odustati od skoro svih reprezentativnih takmičenja.
Moram reći da teške teme potresaju i svjetsku košarku, kao što su novi sistem takmičenja, odnosi s NBA, sudski proces s Euroligom… – kaže Đonlagić.
 
 
(avaz)


The post Mirsad Đonlagić o situaciji u KSBiH: Šokiran sam nalazima Finansijske policije appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement