Connect with us

BiH

Misija OSCE-a u BiH podržava izjavu Upravnog odbora PIC-a

Avatar

Published

on

Misija OSCE-a u BiH podržava izjavu Upravnog odbora PIC-a

BiH

Bruce Berton

Ne postoji razlog da se smatra da su se namjere HDZ BiH, SDA i drugih partnera za formiranje vlasti na državnom nivou promijenile, kaže u pisanoj izjavi ambasador Berton

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Svi politički lideri bi trebali djelovati odgovorno, pokazati hrabrost svom izbornom tijelu pri donošenju teških odluka i izbjegavati davanje javnih izjava koje otežavaju postizanje kompromisa. Ono što je najvažnije, oni trebaju raditi na ponovnom uspostavljanju međusobnog povjerenja i povjerenja među građanima BiH, izjavio je ambasador Bruce Berton, šef Misije OSCE-a u BiH.

Uz podsjećanje da su član Predsjedništva BiH Dodik i SNSD bili pobjednici na izborima 2018. godine te SNSD ima značajnu političku ulogu u Parlamentarnoj skupštini BiH, ambasador Berton kaže da sporazum između SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH je osnov za formiranje Vijeća ministara i pokazuje da lideri mogu postići saglasnost.

Ne postoji razlog da se smatra da su se namjere HDZ BiH, SDA i drugih partnera za formiranje vlasti na državnom nivou promijenile, kaže u pisanoj izjavi ambasador Berton.

Dalje navodi kako pažnju sada treba usmjeriti na prevazilaženje trenutne blokade, jer se čini da je matematički nemoguće postići održivu koaliciju bez iznalaženja kompromisa.

“Da li će to biti postignuto u najvećoj mjeri zavisi od povjerenja. Nažalost, nedavne izjave lidera na svim stranama, uključujući člana Predsjedništva BiH Dodika, ne pomažu izgradnju tog povjerenja”, kaže ambasador Berton.

Na kraju saopćenja se navodi da Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini podržava današnju izjavu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC-a).

Autor: Fena

Fokus.ba

Objava Misija OSCE-a u BiH podržava izjavu Upravnog odbora PIC-a pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement