Klik Jajce
BiH Jajce Online

MIZ Jajce: Bajram-namaz će se klanjati na 27 mjesta

Kurban-bajram ili Hadži-bajram je islamski praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski blagdan. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana. Kurban-bajram traje četiri dana.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce, koji obuhvata općine Jezero, Šipovo i naravno Jajce klanja se na 27 mjesta, a u samom gradu na šest i to u Esmi sultaniji,  Hadadan, Sinan begovoj, ibrahimo begovoj te na džamiji na Volijaku i Katini.

Bajram-namaz će se klanjati sutra u 6 sati i 03 minute, a centralna svečanost u povodu Kurban-bajrama na nivou Medžlisa IZ-e Jajce, a predvodit će je Ramiz ef. Kahrić.

Dane Kurban-bajrama određuje klanje kurbana – što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, te dani hadža – dani boravka nekoliko miliona muslimana u časnim mjestima Mekki i Medini.

I ove godine, zbog pandemije koronavirusa, milioni hadžija su spriječeni da obave peti stub islama – hadž – koji im Uzvišeni Bog propisuje, a koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi.

Kurban bajram traje četiri dana. Za vrijeme Kurban-bajrama poslije svakog farz namaza uči se tekbir i tešrik. Vrijeme učenja tekbir-i tešrika traje od sabaha 9. zu-l-hidžeta, Dana Arefata, a završava sa ikindijom četvrtog dana Bajrama.

Roditelji daruju svoju djecu, a djeca rodbine i djeca iz komšiluka koja rano prvog dana dolaze da čestitaju praznik dobivaju novčane poklone. Običaj je da se kuća i avlija posebno očisti za ovaj praznik, a da se vjernici svečano obuku.

 

 

(Jajce Online)

The post MIZ Jajce: Bajram-namaz će se klanjati na 27 mjesta appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

U hrvatskom prvoligašu 16 zaraženih, odgođena još jedna prvenstvena utakmica

Jajce Online

VAR poništio Atleticu dva gola, Jorgandžije na kraju do pobjede stigle s igračem manje

Jajce Online

Bosanac napušta žiri “Zvezda Granda” zbog zdravstvenih razloga?

Jajce Online