Klik Jajce
BiH Jajce Online

MIZ Jajce: Realizovana do sada najuspješnija akcija kurbana

Medžlis Jajce realizirao 303 kurbana za medresu u Travniku i 350 kurbana za povratnike u Šipovu, Jezeru i Jajcu.

Kurban-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve i tom prilikom muslimani širom svijeta, po uzoru na Ibrahima a.s. prinose žrtve, životinje koje su propisane da mogu biti kurbani. Bosanskohercegovački muslimani za kurbane najčešće uzimaju krave i ovce.

Suočeni s realnostima koje nosi urbani način života i zakonska ograničenja koja otežavaju tradicionalni način izvršavanja propisa klanja kurbana sve veći broj vjernika ovu obavezu povjeravaju Islamskoj zajednici preko institucija koje su im dostupne na terenu.

Džematlije i džematlijke sa područja Medžlisa Islamske zajednice Jajce su ove godine u Elči Ibrahim-pašinu medresu uplatili 303 kurbana, što je najveći broj uplaćenih kurbana s područja našeg medžlisa od kako postoji ova praksa suradnje pomenute medrese i Medžlisa Jajce.

Osim ovog vida doprinosa zajednici, ovogodišnji Kurban-bajram je na područje MIZ Jajce donio još nekoliko dobrobiti. Naime, od 350 kurbana kupljenih od džematlija povratnika na području Medžlisa islamske zajednice Jajce, većinom od onih koji žive na prostoru Republike Srpske podijeljeno je 1.135 paketa po 7 kg svježeg mesa.

Ovi kurbani su finansirani od strane Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i cazinske medrese “Reis Džemaludin ef.-Čaušević”, a podijeljeni su povratnicima u Jezero (200 paketa), Mrkonjić Grad (80 paketa), Šipovo (450 paketa), Baljvine (50 paketa), te u bolnicu Jajce (50 paketa),, Merhamet (65 paketa), Barevo (100 paketa) Skelu, Kuprešani (90 paketa), i Šibenicu (50 paketa).

 

Medžlis Islamske zajednice Jajce se, uz dove da naši kurbani budu kabul i svjedoci naših dobrih djela na Sudnjem danu, zahvaljuje svojim džematlijama i džematlijkama na povjerenju, i Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i medresi “Reis Džemaludin ef.- Čaušević” iz Cazina na kupovini kurbana od povratnika s područja našeg medžlisa.

 

(MIZ Jajce)

The post MIZ Jajce: Realizovana do sada najuspješnija akcija kurbana appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Na MP Brod na Drini – Šćepan Polje saobraća se otežano

Jajce Online

Jutros u Turskoj prestalo da kuca srce lavice Jasmine Japić

Jajce Online

Tomić postigao sjajan gol iz kornera, pa se našalio na Instagramu: “Baka Slišković”

Jajce Online