Connect with us

BiH

Mještani platili pročišćavanje puta do Lukomira, planinari i turisti v…

Avatar

Published

onPrvih pet kuća u Lukomiru je otključano nakon što su se njihovi vlasnici vratili prethodnih dana iz prigradskih naselja gdje su zimovali.
Da život u Lukomiru, koji je kad su u pitanju naseljena mjesta u BiH na najvišoj nadmorskoj visini (1.495 metara), prate razni problemi, potvrđuje ne samo napuštanje ognjišta uoči zime pa onda povratak u proljeće nego i činjenica da se mještani često moraju samoorganizirati da bi rješili elementarne potrebe.
– Ovih dana smo iz vlastitih sredstava platili bager da pročisti snježne smetove na putu do Lukomira kako bismo se mogli vratiti u selo i početi poljoprivredne radove, vratiti stoku jer su zimske zalihe stočne hrane potrošene – izjavio je za Fenu Narsid Masleša, koji sa svojim roditeljima od proljeća do početka zime u Lukomiru radi u porodičnom ugostiteljskom objektu “Ljetna bašta”.
– Platili smo 1.500 KM bageristi, a svaki od stanovnika Lukomira dao je dio novca, kaže Masleša.
Put je pročišćen prošle subote i sad se može autom doći do sela, a planinari već duže od mjesec pješačeći pohode omiljenu destinaciju Obalj – Lukomir.
– Iako se u brojni turističkim prospektima i prezentacijama prirodnih ljepota BiH u vrhu nalazi Lukomir, ovo selo je očito zaboravljeno, jer put do sela je odavno trebao biti popravljen, ali, nažalost, nije – kaže Masleša i dodaje kako je to interes ne samo mještana nego svih koji dolaze u ovo autentično bjelašničko selo, a to su planinari, turisti, gosti, lokalna samouprava…
Da je to u bilo kojoj drugoj državi zasigurno bi odnos prema ovakvoj destinaciji bio itekako drugačiji i bolji, zaključuje Masleša.
Tokom posljednje, kao i prethodnih šest zima, svih 22 kuće u Lukomiru su bile zaključane. Zbog snježne blokade i neprohodnog puta, stanovnici Lukomira napuštaju selo i do kasnog proljeća borave u Tarčinu, Hadžićima, Vlakovu i drugim naseljima u okolini Sarajeva. Selo su napustili krajem novembra prošle godine.
Lukomir je i ove zime bio potpuno okovan snijegom, a do sela se moglo sve do prije par dana doći pješice. Jedino naseljeno mjesto na nadmorskoj visini iznad 1.300 metara, povratkom svojih stanovnika i ljubitelja prirode ponovo će oživjeti. Ljeti u lukomirskim torovima u 15 domaćinstava ima oko 3.000 ovaca, u štalama je desetak krava.
Masleša kaže da su se, odmah nakon što je put pročišćen, dvojica seljana koji imaju po 300 ovaca u stadu, vratili u Lukomir i ovce već pasu mladu travu na padinama ovog bjelašničkog sela.
Lukomir je udaljen od Sarajeva oko 50, a od Konjica 35 kilometara.
Atraktivna je destinacija za planinare, ljubitelje prirode, turiste, posebno strane koji tokom ljeta dolaze u sve većem broju kako bi vidjeli posljednje autentično bosansko selo s kamenim kućama pokrivenim strmim krovovima od šindre, a koje su svjedoci davno minulih vremena.
Tako će biti kaže i tokom ovog proljeća i ljeta.
– Ljubitelji prirode i turisti već ovih dana dolaze u Lukomir, ovog vikenda i tokom prvomajskih praznika će ih biti zasigurno u značajnom broju. Nažalost, dolaze po sve lošijem i već odavno oštećenom putu o čijoj sanaciji niko ne govori – kaže Masleša na kraju razgovora za Fenu.
Objava Mještani platili pročišćavanje puta do Lukomira, planinari i turisti već dolaze pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement