18.1 C
Jajce
Utorak, 28 rujna, 2021
Klik Jajce
Jajce Jajce Online

Mladi Jajčanin pokrenuo biznis, nije se pronašao u Njemačkoj i Švicars…

Da se može živjeti i raditi u svojoj zemlji svojim primjerom dokazuje i mladi Mujo Šahman iz Vlasinja nadomak Jajca.

Nakon što je živio i radio u Njemačkoj i Švicarskoj ovaj dvadesetdvogodišnjak odlučio je pokrenuti vlastiti posao u rodnom mjestu u čemu mu je pomogao i poticaj Općine Jajce.

Prije pet mjeseci, nakon što su mu odobrena početna sredstva, Mujo je registrovao građevinski obrt „Šahman“. Za sada je jedini u svojoj firmi prijavljen, ali kako kaže uskoro, kada u proljeće krene za ozbiljnijim poslovima, uposlit će i pomoćne radnike.

-Posla zaista ima, ne mogu se žaliti. Već sam odradio projekte na području općine Jajce i Mrkonjić Grada, a dogovoreni su i novi poslovi za proljeće. Ovaj zanat naučio sam od svoga oca, a dodatno sam se usavršio radeći u inostranstvu. Posla se ne bojim i radim najbolje što mogu,a zadovoljne mušterije najveća su mi nagrada i preporuka za nove poduhvate.- rekao je u razgovoru za COD –ov Biznis centar Jajce Mujo Šahman.

U jeku odlaska mladih koji jedinu alternativu za bolji život vide u odlasku iz zemlje Mujo kaže:

-Razumijem mlade koji odlaze, ali prije nego se odluče na taj korak trebali bi razmisliti i pokušati pokrenuti posao u svojoj zemlji. Činjenica je da su nam neophodni stručni majstori, zidari, tokari, vodoinstalateri i ostale vrste zanata. Posla ima i živjeti se može. Ne mogu razumjeti mnoge ljude koji se u sopstvenom gradu ustručavaju raditi pojedine poslove, ali u inostranstvu rade sve i svašta i to po nekoliko poslova. Razumijem da je kod većine ključni faktor novac koji se zaradi, ali u Bosni se bolje diše, puna su pluća i mirna duša, oni koji su otišli najbolje razumiju o čemu govorim. – za kraj je rekao Mujo.

 

 

(COD Jajce/Razgovarala: Agić A.)

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Drugo – jeftinije rješenje izgradnje stadiona ‘Mračaj’ u Jajcu

Jajce Online

Godinama silovao kćerku i pastorku, sina primoravao na spolni odnos s polusestrom

Jajce Online

Jezivo priznanje čovjeka koji je oteo penzionera: “Policija me vraćala u Bosnu devet puta”

Jajce Online