Connect with us

BiH

MMF objavio: Dugovi u javnim preduzećima u BiH osam milijardi KM

Avatar

Published

on

Izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazuje da u Bosni i Hercegovini ima oko 500 javnih preduzeća koja zapošljavaju oko 80.000 radnika, te da i pored ogromne imovine sa kojom raspolažu, ne doprinose dovoljno ekonomiji zemlje.
Stalni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi istakao je da finansijsko stanje u tim firmama nije dobro, da su dugovanja u tim javnim preduzećima oko osam milijardi KM te da je potrebno da funkcionišu mnogo bolje.
– Nemamo profitabilnost javnog sektora, imaju velika zaduženja i mnoga od njih ne uspjevaju da izmire kratkoročne obaveze. Taj sektor bi mogao da funkcioniše mnogo bolje – rekao je Parodi novinarima u Banjoj Luci, gdje je prezentiran MMF-ov izvještaj o radu u državnim preduzećima – Rezultati i upravnjanje.
Istakao je i da se vlade ne ponašaju kao dobri vlasnici te da postoji mnogo toga što treba da urade da unaprijede njihov rad.
-Traži se veći nivo javnosti rada i odgovornosti u javnom sektoru – kazao je stalni predstavnik MMF-a u BiH, ističući da se tokom istraživanja pokazalo da ni same vlade nisu znale šta je sve u njihovom vlasništvu.
Iz te finansijske institucije preporučuju da javna preduzeća treba da vode stručnjaci, bez obzira na političku pripadnost.
Prezentacija izvještaja MMF-a održana je u organizaciji Udruženja “Misli dobro”.
 
 
(Fokus.ba)
Objava MMF objavio: Dugovi u javnim preduzećima u BiH osam milijardi KM pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement