Connect with us

Jajce

Moj pravni proces je čin dostojanstva i pravde – nisam i ne želim biti dio ničijeg ‘tora’ – Jajce Pr…

Avatar

Published

on

Nakon što je Gradska galerija u Kršlakovoj kući zatvorena već više od godinu dana, a jedan od njenih osnivača akademski slikar Samir Hažbić ostao i još uvijek je  bez posla, iako su sudske presude po ovom slučaju sa Domom kulture – vlasnikom Galerije bile u njegovu korist, do danas se ništa nije promijenilo.

-Ovim slučajem bavio se kantonalni, zatim federalni sud koji su presudu donijeli u moju korist, a koja nije ispoštovana od strane JU Dom kulture i direktorice Brtan. Trenutno slučaj je na Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine i njihovu presudu još uvijek očekujem. Moja djela iz Galerije su mi vraćena kao i djela drugih umjetnika koje smo dobili na pozajmicu tako da se u Galeriji, prema mojoj procjeni, trenutno nalazi veoma mali broj umjetničkih djela.

Na temelju događaja kada mi je ranije istekao jedan od ugovora o radu bivšem direktoru Duranoviću rekao sam da više ne želim raditi na određeno vrijeme i da želim ugovor o radu na neodrađeno vrijeme. Činjenica da sam nastavio raditi i dalje ali bez ugovora o radu dala mi je zakonsku osnovu po kojoj sam stekao pravo na ugovor o radu na neodređeno vrijeme i mogućnost za utemeljenu tužbu protiv JU Dom Kulture Jajce. – rekao je Samir Hažbić

U međuvremenu dok čeka odluku Vrhovnog suda Samir u svom ateljeu stvara nova djela, odmara se, druži sa štovaocima umjetnosti i nada zadovoljenju pravde.

-Kada sam u Jajcu onda u svome  ateljeu radim ono što najviše volim, slikam i družim se s prijateljima. Želim se više baviti sobom, stvarati nove slike i malo više putovati, a  ko zna gdje i kada će me moje slike odvesti …

Kršlakova kuća

Nažalost, koliko sam shvatio u institucijama grada Jajca nema kulturnih radnika, postoji samo radnici u kulturi. Kulturni radnici stvaraju i kreiraju umjetnost i kulturu, za to je potrebno znanje i obrazovanje, a za razliku od njih radnici u kulturi su  osobe koje postavljaju političke koje u okviru svojih aktivnosti moraju samo biti poslušne i lojajne svojim nadređenim, dok je stručnost i profesionalnost ostavljena po strani.

Moj pravni proces je čin dostojanstva i pravde koju mi žele uskratiti jer nisam i ne želim biti dio ničijeg „tora“.

Ne vjerujem da će oni kojima je to obaveza i koji su nadležni, nešto uraditi i promijeniti, jer njima ovakvo stanje odgovara, ali svojim ćutanjem nisam želio biti saučesnik u rasturanju grada i kulture kakvu zaslužuje.

Foto: Agencija Jajce

Feed: jajcepress.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement