30.4 C
Jajce
Četvrtak, 30 lipnja, 2022
Jajce

Moonjune festival se približava. Što nas očekuje i što je uopće MoonJune?

Prvi međunarodni glazbeni festival MoonJune koji će se održati u Jajcu, u Bosni i Hercegovini 24, 25. i 26. lipnja, na kojem će nastupiti glazbenici sa 4 kontinenta: Alexander Paul Dowerk (Njemačka), Asaf Sirkis (UK/Izrael), Bernhard Wöstheinrich (Njemačka), Boris Savoldelli (Italija), Dennis Rea (SAD), Dwiki Dharmawan (Indonezija), Beledo (SAD/Urugvaj), Markus Reuter (Njemačka), Nguyen Le (Francuska/Vijetnam), Ofer Assaf (SAD/Izrael), Sailyk Ommun ( Republika Tuva), Vasco Trilla (Španjolska/Portugal), Wadim Dicke (Rusija) i Yaron Stavi (UK/Izrael).

ŠTO NAS OČEKUJE:

PROGRAM

PETAK, 24. LIPNJA – LETNA SCENA VODOPAD

CENTROZOON
Markus Reuter – Touch gitara, elektronika
Bernhard Wöstheinrich – klavijature, elektronika

ORKESTAR JEDNOG ČOVJEKA BORIS SAVOLDELLI
Boris Savoldelli – vokal, elektronika

SUBOTA, 25. LIPNJA – LETNA SCENA U CENTRU GRADA

DENNIS REA & TERRANE
Dennis Rea – gitara
Wadim Dicke – bas gitara
Boris Savoldelli – vokal
Sailyk Ommun – vokal
Vasco Trilla – bubnjevi

BELEDO I NJEGOVI PRIJATELJI
Beledo – gitara, klavir
Yaron Stavi – bas gitara
Asaf Sirkis -bubnjevi
s gostima:
Boris Savoldelli – vokal
Nguyên Lê – gitara
Ofer Assaf – saksofon
Dwiki Dharmawan – klavir

NEDJELJA, 26. LIPNJA – LETNA SCENA U CENTRU GRADA

MARKUS REUTER ACHOR & BURDEN
Markus Reuter – Touch gitara
Alexander Paul Dowerk – Touch gitara
Bernhard Wöstheinrich – klavijature, elektronika
Asaf Sirkis – bubnjevi

DWIKI DHARMAWAN BAND feat. Nguyên Lê
Dwiki Dharmawan – klavir, klavijature
Nguyen Le – gitara
Boris Savoldelli – vokal, elektronika
Yaron Stavi – bas
Asaf Sirkis – bubnjevi
s gostom
Ofer Assaf – saksofon

 

ŠTO JE MOONJUNE?

UKRATKO O MOONJUNE

Ne možete pronaći kulturološki raznolikiju izdavačku kuću i booking agenciju od MoonJunea, pa je sasvim prikladno da se prvi u planiranom nizu međunarodnih festivala održi ovog lipnja u rodnoj Bosni i Hercegovini osnivača MoonJune Leonarda Pavkovića, raskrižju bezbrojnih kultura od davnina. Okupljajući planetarnu ekipu MoonJune glazbenika iz SAD-a, Urugvaja, Indonezije, Francuske/Vijetnama, Republike Tuve, Rusije, Njemačke, Italije, Španjolske/Portugala i Izraela, inauguracijski događaj bit će priređen na povijesnim javnim prostorima u Leonardovom rodnom gradu Jajcu, poznato mjesto ljepote i kandidat za UNESCO-vu svjetsku baštinu.

 

STVARANJE USPOMENA

Festival kulminira komemorativnom ekspedicijom u kojoj “MoonJunit” – sam Leonardo Pavković, njegov prijatelj iz djetinjstva Borislav Boro Kresojević, glazbenik/pisac Dennis Rea, te dokumentarista Oswaldo Gomez i Anthony Garone – putuju u prekrasne krajeve iz Leonardove prošlosti na kojima je i proklijala globalna zajednica “MoonJunista”. Festivalske aktivnosti bit će dio ilustrirane Leonardove biografije u obliku knjige i dokumentarnog filma o nastanku gospodina MoonJunea, sadašnjim i budućim planovima te audio/video dokumentaciji samog festivala.

 

gospodin MOONJUNE

Rođen u Jajcu 1962. godine, dok je Bosna i Hercegovina još bila u sastavu Jugoslavije, Leonardo je od malih nogu žudio da otkrije nepoznate krajeve s “one strane planine”. Postupno gradeći vlastiti put sa slučajnošću na svojoj strani, ovaj poliglot i građanin svijeta preselio se u NYC i nastavio graditi nevjerojatno uspješnu međunarodnu glazbenu tvrtku jednog čovjeka prkoseći standardnoj praksi glazbenog biznisa – izvanredno, bez popuštanja u glazbenoj izvrsnosti i maštovitosti. Usput je oko sebe okupio sve veću konstelaciju avanturističkih glazbenika u rasponu od darovitih a manje poznatih talenata do takvih figura koje definiraju duh vremena kao što je bubnjarski uzor Bill Bruford, koji je prepoznao Leonardove sposobnosti promocije ambicioznih glazbenika, ili gitarska ikona Allan Holdsworth, koji ga je od milja nazvao “Nardini”, a njegov jedinstveni pristup životu “Nardinizam”.

 

NATRAG KORIJENIMA

Godine 2019., 39 godina nakon što je otišao iz Bosne na daleke obale, Leonardo se vratio preko planine u Jajce kako bi održao koncert na kojem su nastupili glazbenici MoonJune Dwiki Dharmawan (Indonezija), Kamal Musallam (Palestina), Asaf Sirkis (Izrael) i Boris Savoldelli (Italija). On i okupljeni glazbenici naišli su na duge ovacije građana i općinskih dužnosnika koji su cijenili globalne veze koje je uspostavio s njihovim domom. Taj povratnički koncert, koji je organizirao doživotni prijatelj i sugrađanin Jajca Borislav Kresojević, postavio je stol za Prvi međunarodni glazbeni festival MoonJune, koji je ponovno organizirao Borislav, pod pokroviteljstvom grada, a besplatan za sve u spektakularnom Jajčanom parku vodopada i na glavnom trgu.

 

VODEĆA NAČELA

Vodeća načela MoonJunea – ili kako Leonardo preferira, “modus moonjundi” – u skladu su s onim što je legendarni britanski basist Roy Babbington (Soft Machine i još mnogo toga) nezaboravno opisao kao “poetsko zapetljanje”. Odnosno, umijeće budnosti i samouvjerenog djelovanja prema srodnostima i događajima trenutka, u duhu otvorenosti, znatiželje i dobre volje. U ovoj godini obljetnice, misija MoonJunit-a je širiti jedinstvo, radost i nadu kroz glazbu, prema nedostižnom cilju mira i razumijevanja na ovom problematičnom planetu Zemlji.

 

FaceBook/Klik Jajce

Povezane vijesti

Hozan: Sretan Svjetski dan učitelja i Međunarodni dan djeteta

Jajce Online

Obavijest o geodetskom snimanju cjevovoda i pregrade na Okruglom jezeru

Glavni Urednik

Leovac: „Napredak u Jajcu nastojati će dovesti Šopa na mjesto koje zaslužuje“

Jajce Online