18.1 C
Jajce
Utorak, 28 rujna, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

Mostar: Počelo ponovno prebrojavanje glasačkih listića

Ponovno prebrojavanje glasačkih listića, zbog mogućih nepravilnosti, na određenim biračkim mjestima u Mostaru počelo je u 10 sati.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) naložila je juče ponovno prebrojavanje kako bi se mogli utvrditi konačni rezultati izbora u gradu na Neretvi, prvih nakon 12 godina.

[embedded content]

Radi se o otvaranju vreća sa glasačkim materijalom na 49 biračkih mjesta, s tim da će se glasovi brojati na njih 30, dok se na preostalih 19 mjesta radi o tome da se test tačnosti na obrascima ne slaže u dva do tri glasa.

“Drugi razlog zbog koga se vrši ponovno objedinjavanje rezultata, i najčešći razlog, jeste da na tim biračkim mjestima glasovi kandidata koje su oni dobili nisu prenešeni na obrascima i kao glasovi političkim strankama, neovisnim listama, odnosno političkim subjektima. Naime, ukoliko kandidat dobije glas od strane glasača, automatski se podrazumijeva da taj glas pripada i političkom subjektu. Na većini ovih mjesta to nije bio slučaj zbog čega je potrebno ponovno prebrojati, pravilno objediniti”, kazao je za BHRT član Izborne komisije BiH Vlado Rogić.

Ovaj postupak odvija se u Izbornoj komisiji u Mostaru, a rezultati se očekuju u idućih nekoliko sati.

BHRT

The post Mostar: Počelo ponovno prebrojavanje glasačkih listića appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

SDA-ovo ministarstvo finansira RTV Herceg-Bosne

Jajce Online

Horde zla: Velić nema našu podršku, nije dostojan nijedne funkcije u FK Sarajevo

Jajce Online

Ronaldo srušio Peleov rekord, Brazilac mu čestitao: Puno vam se divim i to nije tajna

Jajce Online