Connect with us

BiH

Mostarski obrtnici čekaju bolje dane

Avatar

Published

on

Mostarski obrtnici čekaju bolje dane

Svega dvojica obrtnika u staroj jezgri Grada Mostara nisu privremeno ili trajno obustavili svoje obrte. Ostali čekaju povratak stranih turista i bolje dane. Pomoć države tek je djelomično ublažila muke zanatlija u gradu na Neretvi.

[embedded content]

U starom dijelu Mostara kroz koji je prije pandemije koronavirusa godišnje prolazilo više od milion turista, kao da je život stao. Skoro godinu stranih turista s izuzetkom gostiju iz regiona – nema, promet u ugostiteljskim objektima umanjen je za više od 50 posto, a pandemija je najviše pogodila obrtnike, koji izvjesno vrijeme skoro da i ne posluju.

SALKO BATLAK, vlasnik ateljea

“Država je jako malo uložila u nas, posebno u kulturu i umjetnost. Sami znamo kako je teško. Bilo je ranije teško, a danas pogotovo”.

ZARIFA VELIĆ, vlasnica ateljea

“Tužno da ne može biti tužnije. Vidite i sami – pusta ulica, niko živ ne prolazi, tek poneki prolaznik… Zaista smo u ovoj godini ugroženi”.

Obrtnici su u protekloj godini dobili kratkotrajnu pomoć vlasti, koja se odnosila na period od marta do juna, dok su u preostalim mjesecima kako kažu, bili prepušteni sami sebi. Čini se da će tako ostati i u novoj 2021.

SALKO BATLAK, vlasnik ateljea

“Nadamo se, pošto su vakcine aktualne, da će to biti bolje i da će se povećati promet za 20 ili 30 posto”.

ZARIFA VELIĆ, vlasnica ateljea

“Sad od Nove godine ništa nam ne priznaju i ja lično moram plaćati dadžbine, zakupninu, porez i sve što me sljeduje, a evo vidite, ne mogu ni jednu sliku prodati”.

Prema službenim podacima, u Mostaru su u prošloj godini trajno zatvorena 124 obrta. Privremeno su svoje obrte obustavila 72 obrtnika, dok optimizam s druge strane budi činjenica da su se i u vremenu pandemije pojavili novi obrti u gradu.

ANER KRUŠKONJA, predsjednik Obrtničke komore HNK

„U zadnje vrijeme najviše se otvaraju obrti vezani za solarne panele i informatičke usluge. To je sad aktualno“.

Među obrtima najviše su stradali oni koji su vezani za turizam. U Turističkoj zajednici Mostara zabrinuti su zbog nezainteresovanosti vladajućih struktura koje, kako nam kažu, ne žele ući u srž problema i tako sačuvati ne samo obrte, već i ovu granu privrede kao vodeću i u vremenu pandemije koronavirusa.

MENSUD DURAKOVIĆ, predsjednik TZ Grada Mostara

“Šta me je zabrinulo u posljednje vrijeme? Poticaji od raznih ministarstava sa bilo kojeg nivoa u smjeru turizma nisu išli pravim putem”.

Vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u septembru prošle godine usvojila je „korona-zakon“, koji se prema tvrdnjama obrtnika zasad nije pokazao efikasnim, prije svega zbog činjenice da se na njega predugo čekalo.

BHRT

The post Mostarski obrtnici čekaju bolje dane appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement