Connect with us

BiH

Može li kod nas išta normalno: Svi se pripremaju za popis 2021. osim B…

Avatar

Published

on

Još je neizvjesno hoće li se i u našoj zemlji 2021. godine, kao u zemljama Evrope i regiona, održati popis stanovništva.

Nadležni iz državne i entitetske Agencije za statistiku navode da bi inicijator trebalo biti Vijeće ministara.

– Zavisi i od Parlamenta, koji treba odlučiti hoće li podržati zakon. Još ništa nije definirano. Ključna je obnova informacija s entitetskim zavodima za statistiku, sve radi dogovora. Bez dogovora, procedura ne može ići dalje. Ali, moguće je da sve stignemo, jer imamo veliko iskustvo – kazali su nam iz Agencije za statistiku BiH.

No, kako navode stručnjaci, najbitnije je da se izbjegne problem iz 2013. godine, kad Narodna skupština Republike Srpske nije priznala rezultate.

Amer Osmić, docent na Odsjeku za sociologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, kazao je za “Avaz” da Bosna i Hercegovina trenutno nema tačne podatke, jer je došlo do određenih promjena kako zbog prirodnog, tako i zbog mehaničkog kretanja stanovnika.

Osmić: Potrebno osigurati budžetska sredstva - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Osmić: Potrebno osigurati budžetska sredstvaFoto: (Arhiv)

Ekstremni napori

– Ujedinjeni narodi naveli su u svom izvještaju da je BiH od 2010. do 2019. godine ostala bez skoro 10 posto stanovnika. Mi imamo problem između Agencije za statistiku BiH i Republičkog zavoda za statistiku RS. Značajno se troškovi mogu smanjiti ako se izvrši digitalizacija – kazao je Osmić.

Govoreći o negativnim posljedicama izostanka popisa 2021., Osmić navodi i gubitak komparacije sa zemljama okruženja i Evropskom unijom.

– Osim u komparativnom smislu, u državi ćemo imati posljedice, jer ćemo sve aktivnosti planirati na osnovu postojećih podataka. Strah me da je vrijeme za 2021. isteklo s obzirom na to da u Srbiji i Hrvatskoj pripreme uveliko traju. Realno, treba uložiti ekstremne napore, ali ono što vidim, bit će vrlo teško. Potrebno je osigurati saglasnosti, ali i velika budžetska sredstva – ističe Osmić.

Rezultati iz 2013.

  • 3.531.159 – stanovnika živjelo u BiH
  • 2.219.220 – stanovnika živjelo u Federaciji BiH
  • 1.228.423 – stanovnika živjela u entitetu Republika Srpska
  • 83.516 – stanovnika živjelo u Brčko distriktu
  • 40 miliona KM – koštao je popis iz 2013.

 

 

 

(avaz)

Objava Može li kod nas išta normalno: Svi se pripremaju za popis 2021. osim BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement