10.2 C
Jajce
Nedjelja, 4 prosinca, 2022
Lifestyle

Može li večera nakon 20 sati stvarno biti uzrok vašeg debljanja?


Kada nastojite izgubiti kilograme, ono što jedete jednako je važno kao i kada to pojedete.

Obroci u pravo vrijeme pomažu u pravilnoj probavi hrane, pospješuju metabolizam i na kraju vam pomažu da izgubite kilograme. Ujutro se uvijek preporučuje obilni doručak u roku od sat nakon što se probudite, dok se večernji lagani i rani obroci smatraju ključnima za brže skidanje kilograma.

Uvriježeno je mišljenje da to ako jedete kasno navečer zapravo može sabotirati vaše ciljeve mršavljenja, a također će dovesti do debljanja. Pa, ima li istine u ovoj tvrdnji?

Prema studiji objavljenoj u British Journal of Nutrition, ne postoji veza između vremena obroka i debljanja. Studija koju je proveo tim istraživača s King’s Collegea u Londonu ispitivala je prehrambene navike više od 1.500 djece koristeći podatke UK’s National Diet and Nutrition Survey Rolling Programme prikupljene između 2008. i 2012. Proučavali su podatke kako bi pronašli vezu između večernjeg obroka, vremena i povećanoj rizika od prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti. Na kraju studije nisu pronašli nikakvu vezu između kasnovečernjih obroka i debljanja.

To nas dovodi do zaključka kako nije problem vrijeme, već odabir hrane i količina koji dovode do “noćnog” debljanja. Dugi vremenski razmak između ručka i večere potaknut će vas da više jedete u večernjim satima. Tada gubite pojam količine hrane koju pojedete i na kraju pojedete više kalorija nego što biste trebali.

Drugi je problem što su ljudi noću skloniji lošem odabiru hrane. Kad ste gladni, žudite za nezdravom hranom i teško je odoljeti iskušenju. Gazirana pića, slani zalogaji i poslastice sadrže puno kalorija i lako mogu dovesti do debljanja.

Međutim, loš izbor hrane i konzumiranje previše kalorija ne samo da mogu dovesti do debljanja, već mogu dovesti i do nekih drugih zdravstvenih problema.

Konzumiranje teškog i masnog obroka prije spavanja moglo bi dovesti do problema s probavom. Noću ćete se osjećati nelagodno i naduto, što će također utjecati na kvalitetu vašeg sna.

Zato, za miran san i bolju probavu pojedite posljednji obrok u danu barem dva sata prije odlaska na spavanje, savjetuje Times Of India.Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Dr. Ćorović-Kuburović objasnila sve o postcovid stanju, koga poga…

Jajce Online

Detoks napitak: Izbacite sve loše masnoće iz tijela

Jajce Online

Znate li zašto je dobar vitamin C?

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!