Connect with us

BiH

Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l-kadr

Avatar

Published

on

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras će obilježiti 27. noć mjeseca ramazana,  jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr – najodabraniju noć u godini, prema islamskom učenju vrijedniju od hiljadu mjeseci.
U svim džamijama u Bosni i Hercegovini večeras će biti upriličen prigodan program, cjelovečernji ibadet posvećen noćnom namazu, tespih – namazu, učenju Kur‘ana, zikru, razmišljanju i dovama sve do zore.

Hadisi poslanika Muhammeda, s.a.w.s., jasno ukazuju na to da je noć Lejletu-l-kadr skrivena u posljednjoj trećini mjeseca ramazana, i to u neparnim noćima čije su vrijednosti mnogobrojne i višestruke.
Ta noć je posebno značajna jer je u njoj počela objava Kur’ana u kojem je opisana stvarna vrijednost te noći po kojoj je i nazvana sura El-Kadr: “Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr, a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane” (El-Kadr 1-5).Prenosi se da je Muhammeda, s. a. w. s., rekao da je noć Kadr “vedra i blaga noć, ni vruća ni hladna, a u njeno jutro sunce izlazi slabo i rumeno”, kako bi je vjernici bolje mogli prepoznati, a sve do zore s neba ne padne nijedna zvijezda.
Ova noć nalazi se u posljednjoj trećini ramazana, najodabranijeg mjeseca islamskog kalendara koji je na izmaku.
 
(Avaz.ba)
Objava Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l-kadr pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement